Цьогоріч трамвайний парк України поповнився 49 вагонами, з них менше половини – нові вагони. Переважає оновлення парку за рахунок модернізації зужитих вагонів з Європи.

Запоріжжя
Лідером року за кількістю придбаних трамваїв стало Запоріжжя, яке отримало ще 12 зічленованих трамвайних вагонів Tatra KT4 з Берліна, довівши їх загальну кількість до 18. Слід зауважити, що цього року не відбувся оголошений тендер на ще 5 аналогічних вагонів, які де-факто залишаються на балансі постачальника – ТОВ “ТД Літан” (в статистиці не враховані). Окрім цих вагонів, Запоріжжя придбало ще три кузови Т3-КВП з низькою підлогою, однак було фактично зібрано лише один вагон.
Дніпро
Місто отримало ще 10 вживаних вагонів Tatra T4 з Ляйпціга. Всього в Дніпро протягом 3 років надійшло 50 таких вагонів. В цілому, понад половину парку рухомого складу в Дніпрі складають вживані вагони з Магдебурга, Дрездена, Берліна та Ляйпціга, придбані за останні 10 років.
В Одесі  на базі нових кузовів та старих візків збудували 1 трисекційний та 5 односекційних вагонів. По Одесі в останні дні року надійшов ще один “Одісей”. Після дообладнання прискорювачем вийшов на лінію один із некомплектних кузовів, придбаних в Ризі декілька років назад.
До Кам’янського надійшло ще 3 вживаних вагони Tatra T6A5 з Праги. Всього в місті їх тепер 8 одиниць.
У 2021 року вперше за останні 3 роки збільшилась кількість нових вагонів – 14 одиниц, які поставили 3 компанії – Pesa, Електрон, Татра-Юг.
У Київ на виконання контрактів 2020 року були поставлені 7 вагонів Pesa та 1 вагон Електрон, вони були придбані за бюджетні кошти. Надходження вагонів Татра-Юг відбувається в рамках кредитних програм МФО. Станом на кінець року надійшло 3 вагони Татра-Юг з 20 замовлених.
До Львова наприкінці року надійшло 3 вагони Електрон (всього замовлено 10 од.), закупівлях яких відбувається в рамках кредитних програм МФО.
На окупованих територіях відбулось помітне надходження односторонніх та двосторонніх вагонів моделі 71-411 виробництва Уралтрансмаш до Євпаторії загальною кількістю 27 одиниць.
У Житомирі – під кінець року вчергове озвучили наміри демонтувати останню трамвайну лінію в місті, якщо місцева влада не знайде спосіб ревіталізації житомирського трамваю.
Цього року очікуються надходження решти вагонів Татра-Юг до Києва та Електрон до Львова, також мають початися поставки до Дніпра (за рахунок обласного бюджету, а також коштів Дорожнього фонду) та Кривого Рогу (15 трамваїв планується закупити за рахунок МФО, ще частину – за кошти Дорожнього фонду). У 2022 році також має відбутися відтермінована закупівля сучасних вагонів для Одеси за кошти МФО.
Позначки: , , , , , , , , , ,