«Червона лінія перетнута»: Петр Шпюлер почав переїзд із заводу Штадлера під Мінськом

Петр Хрістоф Шпюлер під час презентації продуктів Stadler в Україні, 2021 р.

Через нові санкції проти диктатора Лукашенка та його оточення на білоруському заводі Stadler відсутні електронні компоненти, тому компанія вирішила перенести частину виробництва до ЄС та Швейцарії, повідомляє Tagblatt.

Генеральний директор Stadler CIS AG Петр Хрістоф Шпюлер виступає за суворі каральні заходи проти Білорусі, але в основному хоче залишитися на місці. Виробництво в Білорусі втратило своє значення, тому швидше за все, воно продовжить скорочуватися.

В Білорусі з 2013 року працює завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk. У 2021 році на підприємстві планували виготовити 500 вагонів, що дозволило б білоруській філії стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG. Протягом багатьох років Петру Шпюлеру неодноразово дорікали білоруським бізнесом, в той час як білоруський диктатор Олександр Лукашенко придушує демократичні виступи та ув’язнив подвійну громадянку Швейцарії та Білорусі Наталію Герше.

28 лютого компанія Stadler заявила, що підготувалася до різних сценаріїв та можливих невідкладних заходів у рамках управління ризиками через участь Білорусі у війні Росії проти України. У Stadler повідомили, що «завдяки гнучкому виробництву всередині групи» переміщення виробництва з Білорусі до ЄС можна «здійснити оперативно».

Як писав REUA, 9 березня Укрзалізниця закликала Stadler та Siemens призупинити діяльність в росії та білорусі.

Нагадаємо, Україна у серпні 2021 року підписала Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця» та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV, який передбачає не просто закупівлю потягів, а й локалізацію виробництва Stadler завдяки будівництву нового заводу на території України

6 жовтня у Харкові було підписано меморандум між містом та швейцарським виробником рухомого складу Stadler, спрямований на оновлення парку трамваїв у Харкові.

Відомо, що швейцарська компанія Stadler подала свої пропозиції для участі в торгах за право поставки 18 низькопідлогових трисекційних трамваїв у Дніпро та Кривий Ріг на 1,2 млрд грн. Аукціон мав відбутися 24 лютого 2022 року – в день, коли росія розпочала озброєну агресію проти України, в тому числі з території білорусі.

 

Позначки: , ,