Київ отримає 100 млн євро від ЄІБ на покупку тролейбусів та вагонів метро

«Кредитний договір, який ми сьогодні підписуємо, – найкраща фінансова угода для міста за останні 30 років.  Підкреслю, це – перший кредит від Європейського інвестиційного банку в Україні, запропонований місту напряму без участі держави. Ця нова модель фінансування відповідає стратегії Уряду України, спрямованої на фінансову децентралізацію та делегування повноважень», – наголосив Віталій Кличко.

Угоду підписали мер столиці Віталій Кличко, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон та голова Представництва ЄС в Україні посол Матті Маасікас.

Участь у проєкті візьмуть комунальні підприємства – «Київпастранс» і «Київський метрополітен».

Раніше стало відомо, що ЄІБ затвердив виділення Києву кредиту у розмірі 100 млн євро на придбання міського електротранспорту: термін запозичення – 15 років, включаючи пільговий трирічний період, гранична процентна ставка – 1,85% у євро.

Крім цього, КП “Київський метрополітен” отримає кредит від ЄБРР у розмірі EUR50 млн на закупівлю 50 нових вагонів метро.

А КП “Київпастранс” оголосило тендер на закупівлю 137 низькопідлогових тролейбусів з очікуваною вартістю 1,62 млрд гривень, заявки приймаються до 30 грудня 2021 року. Крім того, до початку 2023 року Київ має отримати 20 трисекційних трамваїв, замовлених у ТОВ “Татра-Південь” за EUR24,6 млн із фінансуванням ЄІБ у рамках проекту “Міський громадський транспорт України”. Світовий банк надасть фінансування у розмірі 39 млн дол. США на будівництво нової лінії швидкісного трамваю у Києві.

Позначки: , , , ,