На виставці CITY TRANS & PARKING 2021 відбулося декілька знакових подій для України, спрямованих на розвиток безвуглецевого громадського транспорту та формування зелених міст.

Проєкт з виробництва першого водневого автобусу в Україні презентувала компанія-інтегратор ВК «Політехносервіс» спільно з Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association під час виставки CITY TRANS & PARKING 2021.

 

 

Про свою підтримку українському проєкту оголосили асоціація Hydrogen Europe, що є модератором водневих змін в Європі, а також світові лідери з освоєння водневих технологій, які також взяли участь у виставці.

 

Йорго Хатцимаркакіс, генеральний директор Hydrogen Europe:

 

– Ми запрошуємо Україну стати сильною стороною європейського партнерства: ми потребуємо потужного імпорту українського водню, в той же час ми хочемо бачити імплементацію водневих технологій в Україні! Європа може купувати, продавати, інтегрувати будь-які технології. Європа має доступ до грошей. Ми можемо підтримати вас, але ви маєте демонструвати ініціативу! Водень потрібен Україні не лише для виробництва, водень потрібен для споживання.

 


Василь Доронін, голова правління Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association:

 

– Ми раді долучитися до цієї команди. Ця ініціатива важлива тим, що ми починаємо створювати не лише генерацію зеленої енергії, а є й культуру споживання водню в Україні. Цей івент показує, що можна виробляти водневі рішення з точки зору комерційної доцільності – є ніша і є попит. Необхідно підштовхнути індустрію і ми готові з нашими партнерами це робити.


Hydrogen Europe, Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association та компанії – Політехносервіс, Worthington Industries, Ballard Power Systems уклали угоду про співпрацю щодо розвитку водневої інфраструктури, а також виготовлення водневих електробусів та тролейбусів в Україні.

 

 

Юрій Бомбандьоров, співвласник ВК «Політехносервіс»:

 

– Ми готові до такого партнерства і докладати зусилля, щоб у найближчому майбутньому створити прототип, а згодом приступити до виробництва як обладнання, так і рухомого складу для потреб різних міст з рішеннями поставки не лише самих електробусів чи тролейбусів з водневими технологіями, але й надавати комплексні рішення для міст, які будуть задіяні у цьому проєкті, з побудови комплексних систем живлення на водні. У нас все для цього є.

Завершена тягова платформа з кількома варіантами тягової енергії (контактна мережа, акумуляторні батареї, водень), система управління тягою, система автономного ходу на базі акумуляторних батарей, система виробництва електроенергії на водневому паливному елементі.


Вікторія Гнатовська, в.о. генерального директора Директорату, керівник експертної групи з питань енергоефективності ПЕК Міністерства енергетики України:

 

– Вперше говоримо про проєкт спрямований на споживання водню в Україні! Основне питання – використання водню: або експорт, або внутрішнє споживання. Ми хочемо донести до місцевої влади, що потрібно використовувати і потрібно закупляти для міст – екологічний транспорт, тобто водневий електротранспорт, який би давав нам можливість вільно дихати і поліпшувати умови життя кожної людини, яка живе в місті.


Таким чином, на український ринок виходять ключовий виробник паливних водневих комірок Ballard Power Systems та світовий лідер з виробництва балонів і систем для зберігання водню Worthington Industries.

 

Обен Улуч, директор з продажів Ballard Power Systems у Європі, Азії, Африці та Індії:

 

– Я надзвичайно радий співпраці з Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association та українським виробником Політехносервіс. Ми впевнені, що проєкт виробництва електробусів та тролейбусів з паливними комірками Ballard Power Systems буде успішно реалізований в Україні, ми надаватимемо зі свого боку всіляку підтримку та допомогу, щоб це відбулося якомога успішніше. 

 

Радиша Нунич, регіональний менеджер-представник Worthington Industries у Європі та Близькому Сході:

 

– Наша компанія один зі світових лідерів систем зберігання водню, заправних станцій та допоміжного обладнання. Ми надаємо технології, які унезалежнюють нас від нафти. Це так звані чисті технології, єдиний спосіб позбутися забруднення довкілля. Не треба чекати, треба рухатися! Ми готові! Worthington Industries хоч і велика компанія, та одні ми нічого не зробимо, потрібно робити разом, спільно просувати водневі технології.


Перший український автобус, що працюватиме на водні, хочуть презентувати вже до кінця 2021 року, запевнив виробник – ВК «Політехносервіс».

Продовженням цієї ініціативи стане секторальна інтеграція: Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association спільно з «Сумським машинобудівним науково-виробничим об’єднанням – Інжиніринг» ще цього року планує представити проєкт з розбудови в Україні інфраструктури та заправних станцій для водневих технологій.

 

Василь Доронін, голова правління Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association:

 

– Ми хочемо зробити водень комерційно вигідним, це є запорукою того, щоб водень стане цікавим операторам муніципального транспорту, власникам автопарків та інше. За нашими розрахунками інтеграція в муніципальний транспорт не є збитковою, вона має комерційний зиск. Це вже економіка!


Айварс Старіковс, голова правління H2LV, член правління Hydrogen Europe:

 

– Є критичний розмір проєктів, які вже сьогодні можуть бути комерційно вигідними. Якщо матимемо 50 таких автобусів в одному депо і всі вони будуть використовувати водень, тоді заправка і виробництво водню уже починають себе окуповувати. Економічно вигідний варіант використання на місцевому ринку – ось ключ, щоб індустріальні партнери приходили і ділилися знаннями, як це впроваджувати.

Від ідеї до запуску тролейбусу на лінію в Латвії пройшло 8 років. Так що час відведений на підготовку вже завершується. Потрібно вже сьогодні починати готуватися, щоб встигнути до 2030 року, коли це мають почати працювати певні законодавчі обмеження щодо використання викопних джерел енергії. Тому місцевим індустріальним гравцям потрібно вже починати підлаштовуватися до тих вимог, які працюватимуть на європейському ринку.

 

Позначки: , , , , , ,