Спеціальні LED-проєктори підсвічують «зебру», щоб покращити її видимість у темну пору

У Вінниці облаштували перший в Україні проєкційний пішохідний перехід. Його підсвічування дублює розмітку, завдяки чому воно краще видно в нічний час доби або в негоду, повідомляє  Вінницька міська рада.

Оновлений пішохідний перехід з’явився на вулиці Магістратській біля одного із входів до Центрального парку. На цій ділянці особливо інтенсивний трафік, тому інновація має підвищити рівень безпеки руху.

«Світлова проєкція додатково дублює «зебру». У результаті перехід стає більш помітним у темний час доби або у негоду. Підсвічування вмикається при наближенні пішохода завдяки детекторам руху. Таку світлову розмітку видно з відстані 150 м. І водії можуть завчасно зреагувати», – розповів міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Зображення «наноситься» на існуючу «зебру» за допомогою двох LED-проєкторів потужністю 200 Вт, які дають змогу висвітлити 4 смуги руху. Самі проєктори влаштовані на стійках освітлення переходу. Також встановлено два сенсори руху пішоходів. Робота обладнання синхронізується з вуличним освітленням.

«Нас цікавить, як воно буде працювати в зимовий період та за дощу. Перевіримо, чи надійна ця техніка, оскільки аналогів цілодобового її використання в Україні немає. Взагалі такі системи встановлюють у захищених місцях. Ми встановили над датчиками руху та проєктором додаткові піддашки від потрапляння вологи», – каже директор Вінницької СМЕД з організації дорожнього руху Сергій Чернов.

«Якщо технологія проекційного переходу виправдає себе, спробуємо й на інших ділянках», – каже міський голова.

Позначки: , ,