Centralny Port Komunikacyjny (CPK) та Укрзалізниця підписали угоду про співпрацю під час Днів залізничного напрямку у Варшаві. Документ передбачає більш тісну співпрацю у сфері будівництва нової інфраструктури, у тому числі високошвидкісної залізниці. Підписанти також заявили про готовність сприяти відбудові України після закінчення війни.

Однією з найважливіших цілей підписаної на три роки угоди є розвиток нових транскордонних сполучень з європейською колією 1435 мм, зокрема будівництво лінії високошвидкісної залізниці (ВШЗ).

Документ передбачає спільну підготовку техніко-економічного обґрунтування запланованої нової залізничної лінії між Польщею та Україною. Угода вказує на необхідність будівництва високошвидкісної лінії за маршрутом Варшава – Львів – Київ, з передбачуваною максимальною експлуатаційною швидкістю 250 км/год. Тому компанія CPK заявила про готовність обмінюватися знаннями та досвідом і передавати свої технічні стандарти для ВШЗ і Model Passenger Transport.

«Сучасна ефективна інфраструктура з високою пропускною здатністю має ключове значення для безпеки в регіоні Трьох морів. У довгостроковій перспективі розвиток транспортної інфраструктури буде дуже важливим елементом відбудови України», – вважає посол США в Польщі Марк Бжезінський.

 

 

«Це історичний момент. Спільно з Українською залізницею ми починаємо роботу над ВШЗ Варшава-Львів-Київ. Найкоротший шлях з України до ЄС пролягає через Польщу та CPK», – каже Миколай Вільд, президент CPK.

«Сьогоднішня угода спрямована на покращення залізничного сполучення між Україною, Польщею та ЄС, полегшення пасажирських перевезень, покращення економічного обміну та посилення безпеки наших транспортних коридорів. Сподіваюся, що співпраця з CPK наблизить нас до будівництва першої швидкісної залізниці з європейською колією та стане важливим кроком на шляху інтеграції України до ЄС», – каже Володимир Шемаєв, директор Проектного офісу Міжнародної залізниці України.

Угода передбачає створення робочої групи, яка, напр. семінари, спільні дослідження, обмін документацією та досвідом є досягнення цілей підписаної угоди.

Компанія CPK та Укрзалізниця спільно шукатимуть можливості отримати кошти ЄС для запланованих ліній. У рамках співпраці планується впровадження стандартів ЄС у сфері проектування, будівництва та обслуговування залізничної інфраструктури, включаючи автоматизацію та телекомунікації. У майбутньому сторони угоди також мають спільно розробити модель управління побудованими лініями.

Про це пише CityTrans з посиланням на NaKolei.pl

Позначки: , ,