Мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю виданню Бабель пояснив, чому було ухвалено рішення зупиняти рух громадського транспорту на час повітряної тривоги.

«Критики дуже багато. Навіщо ми виходимо з транспорту? Тому що це правила, написані кров’ю. У Миколаєві потрапили у зупинку, загинуло багато людей, багато поранено. Ці правила для того, щоб уникнути трагедії», – сказав Кличко.

Мер також наголосив, що відповідне рішення було ухвалено не ним персонально, а Радою оборони міста за рекомендацією військових, фахівців Служби з надзвичайних ситуацій.

 

Скупчення людей під час повітряної тривоги – це небезпека. Потрібно виходити з торговельних і бізнес-центрів, йти в укриття, зокрема підземні паркінги.

 

«Скупчення людей у громадському транспорті в разі ракетного удару несе загрозу для їхнього життя. Тому вийшли, розосередились чи, оптимально, добігли до бомбосховища або укриття і перечекали повітряну тривогу. Якщо немає укриття, потрібно миттєво сховатися, це мають бути або бетонні конструкції, або улоговина. Люди повинні вийти з транспорту і розосередитися», – зауважив Кличко.

Він додав, що було б ідеальним, аби в Києві збудували бомбосховище біля кожної транспортної зупинки, але зробити це неможливо.

 

«Ми живемо в особливих умовах, і багато речей миттєво зробити не можемо. Ми зараз говоримо про будівництво бомбосховищ чи приміщень подвійного користування. Але в міста грошей немає! Ну тобто у Києва на рахунку в казначействі є 16 мільярдів віртуальних грошей. А реальних грошей в бюджеті немає! Усі гроші йдуть зараз на оборону, на війну», – пояснив мер.