Дозвіл на перетин кордону за внутрішніми документами, який діяв з 24 лютого, скасовано.

«Хочу наголосити, що перетин кордону відбувається згідно з постановою уряду номер 57, де в тому числі зазначено перелік документів, за якими можна перетинати державний кордон, і додам, що такого паспортного документу, як внутрішній паспорт не передбачено. Водночас у перші тижні на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа, коли тисячі людей штурмували кордон, сервісні центри не працювали, люди не мали змоги оформити належні документи, тоді приймалося рішення щодо пропуску громадян або за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу. На даний момент такої авральної ситуації немає, тому людям варто дотримуватися визначеного порядку», – повідомив  речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону #UAразом.

Також він додав, що стосовно осіб, які їдуть з регіонів, де ведуться бойові дії, прикордонники можуть приймати окреме рішення, якщо такі люди не мають закордонного паспорту. Однак це завжди – винятки, рішення щодо яких ухвалюються, залежно від ситуації.

Крім того, речник ДПСУ нагадав, що внутрішні українські паспорти не є підставою для легалізації за кордоном, тому порадив таки брати з собою закордонний паспорт.

 

«Людям особливо краще мати закордонний паспорт в Європі: якщо вони захочуть легалізуватися, то внутрішні паспорти громадян України в європейських країнах, звісно, приймати не будуть», – додав Демченко.

Окрема ситуація з дітьми. Їм дозволено перетинати кордон або за внутрішнім паспортним документом, або за свідоцтвом про народження. Супроводжувати дитину має доросла особа, уповноважена одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

 

Фото ДПС України