Вінниця готується до прийому швейцарських трамваїв: завершено виробництво та випробування спеціальних траверсів для переміщення вагонів

Вінниця отримає від швейцарського міста Цюріх 35 двосекційних трамваїв «Tram 2000», повідомляє міська рада.

 

 

Наразі триває другий етап реалізації спільного з Цюріхом проєкту «Цюріхські трамваї». Під час першого етапу в 2006-2011 роках Вінниця отримала 116 трамвайних вагонів.

 

В рамках другого етапу Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) зобов’язався безкоштовно передати Вінниці партію з 35 вагонів «Tram2000», які належать Цюріхській муніципальній транспортній компанії (VBZ). Угодою також передбачено надання запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у розбудові інституційної спроможності.

 

Зазначається, що графік доставки транспорту змінився через війну. Проте, вже завершено роботи над виготовленням та випробуванням спеціальних траверсів для переміщення трамваїв.

 

«Це обладнання необхідне нам для подальшого розвантаження трамвайних вагонів, які нам передадуть швейцарські партнери, – каже заступник директора департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Андрій Сорокін. – Наразі, графік поставки коригується через військову агресію росії. Але попри все підготовка до отримання нових трамвайних вагонів виконується в повному обсязі, незважаючи на воєнний стан».

Повідомляється, що вагони «Tram 2000» виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії, проходили регулярний плановий капремонт відповідно до швейцарських стандартів і перебувають в хорошому робочому стані. Нині Цюрих виводить їх з експлуатації. Вагони мають два мільйони кілометрів пробігу. Але все ще повністю функціонують. «Нові» вживані трамваї мають помаранчевий салон, великі вікна та плавний хід. Передбачається, що у Вінниці вони служитимуть ще 15 років.