Київська школа економіки (KSE) відкрила магістерську програму з урбаністичного розвитку. Вона розрахована на 16 місяців і буде викладатися англійською мовою.

В межах цієї програми розглядатимуться актуальні питання нерівності та інклюзивності в нових селах та містах України, що відбудовуватимуться. Одночасно ця програма спрямована на вирішення нових проблем та нерівностей в тих громадах, які приймали мільйони ВПО, поки уряд формував відповідну політику.

 

Курс поєднує три підходи: економічний, соціологічний та фінансовий, адже у процесі відбудови випускникам школи доведеться взаємодіяти із багатьма суб’єктами – державними структурами, забудовниками, міжнародними донорами та громадськістю.

 

До обов’язкових предметів програми включені: міське планування , девелопмент нерухомості, транспорт і землекористування, технологія будівництва, фінанси та оцінка нерухомості, принципи міської економіки, юридичні аспекти девелопменту, наука про дані ринків нерухомості тощо.

 

Академічним директором програми є Міхнеа Константінеску, відомий викладач аналогічних програм в міжнародних університетах.

 

«Магістерська програма з урбаністичного розвитку покликана допомогти муніципалітетам зрозуміти, як влаштовані міста, як формується економічна цінність, чому виникають соціальні і транспортні проблеми та як їх побороти», – пояснює академічний директор в інтерв’ю виданню Хмарочос.

На його думку, війна загострила більшість із згаданих аспектів. Як наслідок українцям доведеться одночасно думати про покращення та відбудову міст.

 

«У такому контексті програму з урбаністичного розвитку можна назвати нагальною потребою для України», – наполягає академічний директор.

Вступати на магістерську програму з урбанізму можуть, як ті, хто щойно випустився з бакалаврської програми, так і спеціалісти з досвідом роботи. Перші отримують якісне продовження навчання, другі – поглиблять знання і заповнять сліпі плями.

 

Фото: Roman Baluk