Енергоатом та Укргазбанк підписали меморандум про спільну реалізацію проєкту щодо розгортання національної мережі зарядних станцій для електрокарів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства енергетики.

 

Відповідно до положень меморандуму, сторони домовились розпочати спільну реалізацію проєкту з використанням фінансових можливостей Укргазбанка та виробничо-технічного потенціалу Енергоатома як найбільшого виробника електричної енергії в Україні.

 

«Сьогодні зроблений ще один важливий крок розвитку інфраструктури електричного транспорту та створення національної мережі зарядних станцій в Україні, визначені джерела фінансування для розбудови цієї мережі на території всієї країни», – зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час підписання документу.

Зокрема, зауважив Галущенко, розгортання мережі сприяє виконанню Україною міжнародних зобов’язань щодо декарбонізації та зменшення забруднення довкілля.

 

«Енергоатом має значні резервні потужності для виробництва дешевої та чистої електроенергії, яка може постачатись також і на нові сегменти внутрішнього ринку, задовольнити зростаючі потреби вітчизняних автомобільних перевізників у доступній електроенергії, швидкій та комфортній зарядці електричних автомобілів у будь-якому куточку України», – сказав Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

За інформацією прихильника електромобілізації Марини Китіної Міністерство енергетики України вже розробило і погодило із іншими міністерствами законопроект щодо спрощення підключення електрозарядних станцій: підключення ЕЗС буде класифікуватися, як стандартне підключення, без необхідності отримання додаткових технічних умов та додаткових переплат за нестандартне підключення. Планується, що мережа публічних ЕЗС в цьому проєкті матиме потужність 90-150 кВ.

 

Минулого року українці придбали 8,5 тисяч електрокарів – на 20% більше, ніж у 2020 році, зазначили в Енергоатомі. У квітні-травні 2022 року при цьому попит на електроавтомобілі в Україні зріс у 15 разів, зокрема внаслідок дефіциту пального та зростання цін на нього.

 

Станом на 1 червня 2022 року в Україні зареєстровано 36 602 електроавтомобілі, щомісячний приріст парку електрокарів становить близько 800 автомобілів. Ця кількість буде динамічно збільшуватися – і через ціни на нафтопродукти, і через загальний тренд на екологічність.