В Україні планують створити державну мережу автозаправних станцій. Очікується, що такий крок дозволить забезпечити справедливі ціни на ринку нафтопродуктів.

Про це у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

 

 

«Перед «Нафтогазом» поставлена задача стати так званим національним оператором. Слід зазначити, ідея полягає не в тому, що держава хоче монополізувати цей ринок. Але зараз на ринку має з’явитися потужний державний гравець, до якого була би повна довіра як з боку держави, так і з боку людей – з розумінням, що ціни на цих заправках є справедливими і чесними», — розповів він.

Вітренко додав, що «дипломатично кажучи», існує певна недовіра до приватних великих мереж АЗС — що є певні змови, що ціни інколи бувають завищеними.

 

 

«Коли є державний гравець із суттєвою часткою ринку – 15-20-30%, тобто не 100%, але й не 1% – тоді є більше довіри, що у споживачів є можливість купувати за справедливою конкурентною ціною. Якщо вони бачать, що на приватних заправках ціни якісь захмарні, можуть поїхати трохи далі і заправитись на державній станції. Якщо мережа займає 30% ринку, то це вже дає реальну альтернативу людям. В свою чергу, це буде примушувати приватних операторів теж не задирати ціни», — наголосовив голова правління.

Тобто коли конкуренція на ринку недосконала, то поява державного гравця дає можливість зробити його ціновим лідером і відмовитися від державного регулювання цін. До того ж держкомпанія може ефективно співпрацювати з міжнародними компаніями, які мають найбільші ресурси, бо їм «може бути легше у поточних умовах укладати контракти на поставки великих обсягів нафтопродуктів саме з національною компанією.

 

Але передусім необхідно налагодити необхідну логістику. Бо всі ці компанії можуть швидко поставити паливо у великі порти – Амстердам, Роттердам, Антверпен або порти Середземномор`я, а воно потрібне на кордоні України або щонайближче до нього. Отже, потрібно домовлятися з такими країнами, як Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина про розширення логістичних можливостей.

 

Зазначається, що «базою» для нового оператора має стати націоналізована мережа Glusco, а також АЗС «Укрнафта», де у Нафтогазу мажоритарна частка. Щоправда, зазначив Юрій Вітренко, компанія поки не отримала контролю над Glusco: «Там є деякі нюанси, але сподіваюся, що держава проявить певну волю – і ми будемо мати контроль над АЗС».