Одеські правила запроваджують для самокатів обмеження швидкості та заборонені зони

Міськрада Одеси затвердила схему зонування режимів експлуатації електросамокатів у місті. З’явилися території, де їхнє використання заборонено, а також обмеження максимальної швидкості, повідомляється на його офіційному сайті.

Використовувати електросамокати повністю заборонили на Трасі здоров’я. В інших місцях у місті можна пересуватися, але з різною швидкістю.

Так, рухатися зі швидкістю до 12 км/год можна на Аркадійській алеї, території міськради, дендропарку Перемоги, у парках імені Шевченка, Горького, Космонавтів, «Юність», Преображенського, Грецького, Стамбульського, на території скверів – Старосінного, Старобазарного, Мечникова, на Приморському та бульварі Жванецького (обмеження залежить від часу дії пішохідної зони вихідного дня).

Для інших територій міста встановлено обмеження 20 км/год.

Нові правила є обов’язковими для користувачів приватних засобів пересування, так і прокатних електросамокатів.

Ще у травні мерія Одеси звернулася до парламенту з проханням законодавчо врегулювати користування електросамокатами та іншим мікромобільним транспортом.

Вже майже два роки  Верховна Рада підготувала та затвердила у першому читанні законопроєкт №3023, що врегулював би пересування персонального легкого транспорту, велосипедистів та пішоходів, а також передбачає адміністративну відповідальність за порушення. Однак до другого читання цей закон так і не дійшов, а його співавтори досі дискутують, чи дозволяти самокатам пересуватися тротуарами.

Нагадаємо, влітку 2021 року декілька українських міст здійснили власну спробу впорядкувати пересування ЛПТ. Правила користування електросамокатами запровадили у Львові. Київська міська державна адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з операторами послуг прокату електросамокатів Києва, згідно з яким оператори беруть на себе певні зобов’язання та приймають правила користування самокатами у місті. Проте активісти свідчать, що такі заходи є мало ефективними, оскільки носять рекомендований характер.

У серпні цього року робоча група з врегулювання персонального електротранспорту при Міністерстві інфраструктури України затвердила Тимчасовий порядок користування персональним електротранспортом, який дає визначення такому транспорту та визначає обов’язки користувачів. Проте порядок не містить згадки про правові наслідки за недотримання вказаних обов’язків та вимог.

 

 

Позначки: , , ,