Протягом двох тижнів із моменту запуску проїзд у громадському транспорті буде безкоштовним.

За словами міського голови Харкова, спочатку на маршрути виведуть муніципальні автобуси та тролейбуси. Запас палива для комунального транспорту в місті є. Його купили заздалегідь і за цінами нижчими, ніж на заправках.

 

«Зараз будемо обходитися автобусами та тролейбусами, які, зі зрозумілих причин, поки працюватимуть в усіченому режимі, — зазначив Ігор Терехов. — Основне транспортування людей робитимемо у ранковий час і після 16-17 годин. Розраховую, що це дозволить перезапустити роботу багатьох промислових підприємств».

Мер обіцяє паралельно займатися відновленням транспортної інфраструктури та поступово додавати нові маршрути. З його слів, готується запуск 25 автобусних маршрутів.

 

Також він повідомив, що у Харкові не прибиратимуть трамваї. З понеділка курсуватимуть 4 трамваї. Пізніше весь вцілілий транспорт випустять на маршрути, проте деякі з них доведеться змінити.

 

“Справа не лише у зменшенні рухомого складу — у нас є розбиті тягові підстанції, які сьогодні відновити нереально. А там, де вони є, знадобиться час, щоб привести рейки до нормального стану”, — каже Терехов.

Що стосується метрополітену, запустити його зможуть не раніше, ніж за два місяці після закінчення війни. За словами мера, підземку запустять після того, як відселять до гуртожитків людей, які втратили своє житло внаслідок обстрілів — зараз багато хто з них ховається на станціях метрополітену.