Кабінет міністрів України затвердив законопроект, який передбачає можливість розмитнення автомобілів за допомогою електронного сервісу державних послуг «Дія».

Після ухвалення законопроєктів подати декларацію на розмитнення та здійснити всі платежі можна буде просто в застосунку.

 

«Розмитнення буде максимально простим і зручним. Достатньо ввести VIN-код авто, а розрахунок платежів відбувається автоматично. Сплатити можна прямо в застосунку. Новий сервіс фактично не має аналогів у світі та демонструє бажання держави робити все максимально зручно та прозоро для людей», – написав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Очільник Уряду також відзначив, що законопроект містить норми, що передбачають повне звільнення від оподаткування автомобілів з електричними двигунами та меншу ставку для авто з гібридними двигунами.

 

«Це одна з найважливіших антикорупційних реформ у митній галузі. Завдяки цифровізації всіх процесів ми усуваємо можливість маніпулювати ціною авто при розмитненні. Для цього вводимо нову формулу розрахунку митних платежів», – написав Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Послуга працюватиме в кілька кліків: необхідно буде ввести VIN-код авто, а розрахунок відбудеться автоматично. Розмір платежу буде формуватися згідно з характеристиками авто: об’єм, тип та потужність двигуна, вік авто та його ексклюзивність. На все це потрібно не більше як 5 хвилин. До того ж після розмитнення в «Дії» можна буде зареєструвати авто.

 

У Мінцифрі вже почали розробку послуги в «Дії» та чекають подальшого ухвалення законопроєктів у Верховній Раді.