Кабінет Міністрів пропонує скасувати пільгове оподаткування пального. Відповідний законопроєкт №7668 зареєстрований у Верховній Раді 14 серпня.

Документ передбачає відновлення ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан у розмірі €100 за 1000 літрів.

 

Необхідність повернення акцизу уряд пояснює проблемами з бюджетом: акцизний податок на імпортне та вироблене в Україні пальне був основним джерелом формування державного дорожнього фонду.

 

“Існує суттєвий дефіцит коштів для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою або під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування, а для фінансування дорожніх робіт практично зовсім відсутні кошти”, – йдеться у пояснювальній записці.

В уряді очікують, що ухвалення цього законопроєкту збільшить надходження до держбюджету акцизного податку щонайменше на 2 млрд грн щомісячно, з огляду на нинішні темпи імпорту.

 

Пільгову ставку податку на додану вартість – 7% замість довоєнних 20% – уряд та Верховна Рада поки що не змінюватимуть.

 

Нагадаємо, що 15 березня Верховна Рада проголосувала за значну лібералізацію податкового законодавства на період воєнного стану. Тоді парламент скасував акциз на пальне, а ставку ПДВ за цими позиціями зменшив із 20% до 7%.

 

Після цього доходи держбюджету у квітні впали майже на 30% проти березня. У травні державні доходи покривали тільки третину видатків.

 

Тоді податкову лібералізацію почали поступово скасовувати. 12 травня Верховна Рада відновила відповідальність за несплату податків, фактично скасовану після початку повномасштабної війни, а у червні – повернула мита та ПДВ на імпортні товари.