Основна ідея полягає у максимальному спрощенні доступу до ринку перевезень, з метою створення сприятливих умов для конкуренції.

20 червня відбувся тематичний круглий стіл в рамках Тижня конкуренції Організації з питань економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що стартував у Парижі.  В рамках круглого столу обговорювалися питання конкуренції на ринку громадського транспорту, визначення кращих проконкурентних моделей організації послуг з перевезення пасажирів, питання проведення конкурсів, усунення бар’єрів доступу на ринок, розвиток сервісів мобільності, альтернативні види громадського транспорту.

 

Відповідаючи під час дискусії на питання модератора щодо особливостей організації перевезень в Україні, державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун прокоментував практику продовження договорів з перевізниками на додатковий п’ятирічний термін без конкурсу за умови придбання ними нового рухомого складу.

 

«З одного боку, ця норма покращує якість перевезень для пасажирів, адже дозволяє перевізникам розвивати автопарк та гарантовано відшкодовувати вкладені кошти. Та з іншого боку – створює конкурентні перешкоди для входу на ринок нових гравців. Потрібно вивчити це питання на предмет можливості удосконалення цього положення, або запровадження нових якісних критеріїв, орієнтуючись на які можна було б продовжувати договір», – зазначив Сергій Шершун.

Проте уряд України напрацьовує нову модель організації міського транспорту для спрощення доступу до ринку перевезень, та з метою створення сприятливих умов для конкуренції, заявила голова АМКУ Ольга Піщанська.

 

«Внаслідок війни ці ринки зазнали значних змін. Громадський транспорт став в окремих випадках безальтернативним способом пересування (з огляду на дефіцит пального в Україні).  АМКУ постійно контролює ситуацію, щоб зміни на ринках не порушували вимог конкуренційного законодавства. І на нашу думку тренд до дерегуляції матиме позитивні наслідки для формування нової моделі громадського транспорту в Україні – з більш інтенсивним залученням приватного бізнесу до перевезень пасажирів, в тому числі – задля підвищення екологічних стандартів», – зазначила Піщанська.

 

                                           Фото: КМДА