Уряд Бельгії підписав розраховані на 2023 – 2032 роки. контракти з Національним товариством залізниць (SNCB) та оператором залізничної інфраструктури Infrabel, а також схвалило бізнес- та інвестиційні плани обох компаній.

 

Контракт надання соціально необхідних послуг (PSO) з SNCB передбачає забезпечення заданих якісних показників діяльності та базується на твердому інвестиційному плані та фінансуванні з державними гарантіями. Про це інформує CityTrans

 

Встановлено 12 контрольованих індикаторів: точність виконання розкладу руху поїздів, кількість скасованих поїздів, кількість узгоджених поїздів на станціях пересадок, тривалість затримок поїздів з вини SNCB, коефіцієнт готовності рухомого складу, пасажирообіг, робота засобів інформування пасажирів, кількість станцій, доступних для пасажирів з обмеженою мобільністю кількість паркувальних місць для велосипедів та автомобілів, ефективність використання енергоресурсів на тягу поїздів та обсяг вуглецевого сліду.

 

До 2032 р. належить збільшити на 10 % кількість поїздів у розкладі, на 40 % – кількість узгоджених стикових поїздів та на 25 % – кількість приміських поїздів.

 

Пасажиропотік має зрости на 30 %, при цьому кількість повністю доступних для людей з обмеженою мобільністю станцій до 2032 р. зросте вдвічі і досягне 176, причому вони обслуговуватимуть 80 % пасажирів. Інвестиції в рухомий потяг дозволять оновити 50 % парку, всі поїзди оснастять системами кондиціювання повітря.

 

Перед SNCB поставлене завдання — до 2025 р. обладнати весь рухомий склад бортової апаратури європейської системи управління рухом поїздів ETCS.

 

У фінансовій сфері SNCB планує за рахунок зростання продуктивності на 4,5% на рік скоротити за 10 років свій борг на 800 млн. євро, до 1,6 млрд. євро.

 

Всього за цей термін інвестиції SNCB становитимуть понад 9,2 млрд євро, у тому числі 4,2 млрд — у рухомий склад, 1,4 млрд — у ремонтні підприємства, 1,8 млрд — у пасажирський комплекс із забезпеченням доступності станцій. 2 млрд – в цифрову трансформацію і майже 600 млн євро – в інші проекти. Передбачено систему регулярного контролю за виконанням заданих показників та систему штрафів та заохочень.

 

Для забезпечення зростаючих обсягів пасажирських та вантажних перевезень Infrabel за 10 років отримає фінансування у розмірі 16,4 млрд євро, з яких 11 млрд становитимуть інвестиції в інфраструктуру, 5,4 млрд – витрати на операційну діяльність та технічне обслуговування.

 

Infrabel продовжить реалізацію раніше розпочатих програм, спрямованих на підвищення продуктивності та вдосконалення роботи власних виробничих підприємств.

 

Позначки: , , , , ,