У Польщі, у зв’язку з воєнними діями в Україні українці отримали ще одне послаблення – до кінця 2022 року вони можуть не обмінювати свої посвідчення водіїв, повідомляє ТСН.

Ця норма (Dz.U. 2022 poz. 684) діє для всіх українських біженців в Польщі незалежно від того, який саме кордон вони перетнули.

Згідно з документом, який регулює особливості функціонування транспортної галузі Громадянам України не потрібно обмінювати українські посвідчення водіїв, навіть якщо у період від початку війни, тобто від 24 лютого, і до 31 грудня 2022 року термін дії посвідчень закінчився.

 

«Відтепер навіть якщо термін дії посвідчення водія закінчився, українці до кінця поточного року можуть його не обмінювати», – йдеться у повідомленні Укравтопром.

Фактично права українських водіїв до кінця цього року прирівняли до польських прав.

Від початку військової агресії Росії проти України українці, які приїжджають до Польщі на машинах з українськими номерами, повинні показувати лише свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та поліс страхування цивільної відповідальності. Більше жодних документів надавати не треба.

 

Раніше іноземні посвідчення водія втрачали чинність у Польщі після 183 днів від моменту отримання водієм права на постійне або тимчасове проживання у країні. Тобто після перебування в Польщі понад пів року власник повинен був обміняти водійське посвідчення. Тепер ця норма теж скасовується.