Єврокомісія погодила фінальний текст Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС.

Зазначається, що текст Угоди передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без дозволів.

 

Підписання документу заплановане наприкінці червня.

 

 

«Завдяки укладанню такої Угоди ми зможемо суттєво покращити і прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах. Паралельно ми працюємо над розбудовою прикордонної інфраструктури, яка б значно збільшила пропускну спроможність на західних кордонах. Зокрема, в рамках проєкту «Відкритий кордон» плануємо ліквідувати всі вузькі місця на кордоні», – заявив Міністр інфраструктури Александр Кубраков.

Переговори щодо можливості укладання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом розпочалися за ініціативи Міністерства інфраструктури України ще восени минулого року.

 

В МІУ підкреслили, що обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх 5-ти років. Кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС  скорочувалась. Щорічно це призводило до великих втрат як українських перевізників так і економіки країни загалом.

 

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам зросли у кілька разів.

 

За словами Кубракова у перший місяць повномасштабного вторгнення команді Міністерства інфраструктури вдалось досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

 

 

«Підписання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС скасовує необхідність отримання відповідних дозволів на постійній основі та дозволить уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску», – йдеться в повідомленні МІУ.