«Митний безвіз» пришвидшить переміщення товарів між країнами Європейського регіону та зменшить бюрократію на митниці.

25 серпня Об’єднаний комітет Конвенцій про спільний транзит та спрощення формальностей прийняв офіційне рішення запросити Україну приєднатися до них з 1 жовтня. Україна стане 36-ю державою-учасницею Конвенцій. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

«Митний безвіз» – це швидше переміщення товарів між країнами Європейського регіону, менше бюрократії на самій митниці, менше можливостей для зловживань, обмін даними з сусідніми митницями фактично в режимі реального часу. «Митний безвіз» – це один із ключових напрямків побудови в Україні зручної та прозорої митниці”, – зазначив Денис Шмигаль.

Очільник Кабміну також додав, що вже зараз відбувається реалізація проєкту електронної черги на кордоні, йде робота зі створення спільних пунктів пропуску з європейськими сусідами та сучасних сервісних зон у всіх пунктах пропуску. Крім того, центральна роль у трансформації митниці відводиться її діджиталізації, зокрема зручному розмитненню авто через «Дію».

 

Прем’єр-міністр зауважив, що «митний безвіз» стане вже четвертим цього року – після «енергетичного безвізу» в березні та «транспортного» й «економічного» безвізів улітку.

 

«Те, на що відводилися роки, ми робимо за місяці. А тому ми впевнені, що Україна буде готова до членства в ЄС вже у 2024 році», – наголосив Шмигаль.