Вже з наступного тижня, 13 серпня, у Житомирі зростає вартість проїзду в міському транспорті.

Виконавчий комітет Житомирської міської ради на засіданні 3 серпня затвердив нові тарифи на проїзд в громадському транспорті.

 

 

«За поданими розрахунками комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» собівартість (перевезення) одного платного пасажира складає 27 грн 40 коп., а затверджений тариф у нас 6 гривень, різниця між собівартістю та затвердженим тарифом компенсується з бюджету Житомира. На автобусних маршрутах за розрахунками комунального підприємства та приватних перевізників середня собівартість складає 21 грн, а затверджений тариф 10 гривень. І чим більше ця різниця, тим більш суттєво це впливає на безпеку руху, якість надання послуг та технічний стан транспортних засобів», – сказав в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Олег Самарін.

Так при розрахунку готівкою чи банківською картою в електротранспорті треба буде платити 10 грн, в міських автобусах – 14 грн.

 

Зекономити вдасться лише за наявності «транспортної картки» чи «картки житомирянина». При оплаті ними ціна проїзду в електротранспорті становитиме як і раніше 6 грн, в комунальних і приватних автобусах – 10 грн.

 

Що стосується пільговиків, то за умови наявності пільгової «картки житомирянина», у тролейбусах та трамваях проїзд для них буде безкоштовним, а от у маршрутках – становитиме 7 грн.

 

Для учнів та студентів вартість квитка у електротранспорті буде на рівні 4 гривень, у маршрутці 5 грн.

 

Не лишилися поза увагою і пасажири зі статусом внутрішньо-переміщеної особи.

 

«Для внутрішньо-переміщених осіб, які не мають пільг – з понеділка, при отриманні довідки вони отримуватимуть транспортну картку. Щоб вони змогли скористатися найдешевшим проїздом і їздити по електронному квитку. Поповнити картку можна у будь-якому терміналі, навіть у Прозорому офісі, де є віконце «Житомиртранспорт», – зауважив заступник мера Олександр Шевчук.

Що стосується переселенців-пільговиків, то тут трохи складніше, – зауважує заступник мера.

 

«Будемо робити ці списки і видавати їм електронну картку для користування в громадському транспорті на рівні пільговиків з Житомира. Якщо пенсіонер за віком, він буде користуватися пільгами з 10 до 16 години безкоштовно, на час воєнного стану, коли він закінчиться – протягом усього дня. На автобусних маршрутах нее 14 грн, а 7 грн. А якщо це сім категорій громадян, яким передбачені пільги рішенням 229, то протягом дня вони їздять безкоштовно», – додав Олександр Шевчук.

Щоб нововведення запрацювали повноцінно, у мерії анонсують щотижневі контрольні перевірки перевізників.

 

«Якщо ми побачимо системно таку проблему, що люди не можуть скористатися карткою, валідатор не працює, стрічка закінчилась чи хтось щось забув, – зберемо виконком і зменшимо готівковий розрахунок, тариф», – попереджає перевізників міський голова.