Польська державна компанія Centralny Port Komunikacyjny (CPK), що реалізує однойменний проєкт, підписала контракти на проектування залізничної лінії Варшава Лодзь завдовжки 140 км. Вона стане першою ділянкою високошвидкісної магістралі Варшава — Лодзь — Вроцлав/Познань.

CPK – національна інфраструктурна програма, головним елементом якої є будівництво великого аеропорту у центрі країни. Проект поєднує в єдиний комплекс повітряний, залізничний та автомобільний транспорт.

Залізнична частина програми передбачає спорудження транспортного хаба в районі аеропорту та створення мережі нових ліній, переважно високошвидкісних, загальною довжиною близько 2000 км. При цьому час поїздки між Варшавою та великими містами Польщі не повинен перевищувати 2,5 год.

Проектування лінії Варшава – Лодзь поділено на три лоти. До першого відноситься ділянка від столиці країни до лінії 11, що проходить за майбутнім аеропортом CPK, будівництво якого виділено в окремий проект. Другий лот охоплює наступну ділянку до Лодзі, третю – розробку мережі радіозв’язку GSM R на всьому протязі лінії.

Роботи по першому лоту виконуватиме консорціум у складі компаній Biuro Projektów «Metroprojekt» та Sud Architekt Polska, який спільно з CPK вже проектує тунель для високошвидкісної залізниці в Лодзі.

 

 

 

 

Консорціум компаній Egis Poland, Egis Rail та Jaf Geotechnika відповідає за реалізацію другого лота проекту. Проектування радіомережі доручено компаніям Biuro Projektów Komunikacyjnych (Познань), Biuro Projektów Kolejowych i Usług Inwestycyjnych та FONON.

Загальна вартість за всіма трьома лотами перевищує 300 млн злотих (понад 67 млн дол. США).

До складу робіт входить підготовка передпроєктної та проєктної документації, включаючи вирішення адміністративних питань, у тому числі отримання всіх необхідних дозволів на будівництво та оцінку вартості викупу нерухомості. На їхнє виконання відводиться 17 місяців, а на проектування радіомережі — 3 місяці з дати укладання контракту.

Нова залізниця Варшава – Лодзь стане частиною лінії 85 та радіуса 9. Спільно з майбутніми ділянками Лодзь – Вроцлав та Лодзь – Познань вона сформує Y образну магістраль.

На першому етапі поїзди курсуватимуть зі швидкістю 250 км/год за максимальної розрахункової швидкості 350 км/год.

Передбачається, що час поїздки між містами Варшава та Лодзь скоротиться у 2 рази та становитиме 45 хв, від Варшави до нового аеропорту CPK можна буде дістатися за 15 хв.

До підготовчих будівельних робіт планується розпочати наприкінці 2023 р., капітальне будівництво за умови отримання всіх необхідних дозволів розпочнеться у 2024 р.

Про це повідомляє CityTrans

Позначки: , ,