тролейбус

На сесії міської ради Львова планують розглядати питання про надання місцевої гарантії Міжнародній фінансовій корпорації (IFC) щодо отримання кредиту для закупівлі 100 нових тролейбусів з автономним ходом, повідомляє “Еспресо.Захід“.

Кредит складатиметься з двох траншів: один у гривнях, а другий – в євро. У гривнях сума буде еквівалетна 19 млн євро, другий транш – це 13 млн євро. Кредит мають надати на 10 років із середньою відсотковою ставкою близько 10% річних.

Тролейбуси з автономним ходом цікаві тим, що вони мають батареї, які під час руху заряджаються від контактної мережі. Відповідно, коли “роги” тролейбуса знімаються, машина може ще 15-20 км їхати на заряді батареї. Таким чином можна робити маршрути, які будуть складатися і з вулиць із наявною контактною мережею, і з вулиць, де такої немає.

Без оновлення мережі це буде звичайний тролейбус

Голова ГО “За якісний транспорт” та експерт у темі транспорту Святослав Товстига, цього року точно не слід очікувати на нові тролейбуси.

“У подальшому готуватимуть технічне завдання. Це процес. Тобто цього року ми цих тролейбусів точно не будемо бачити. У кращому випадку навесні наступного року дійдемо до того, що отримаємо фізично ці кошти і зможемо використати їх через публічний тендер. Але маємо розуміти, що нині контактна мережа міста Львова не готова до цих 100 тролейбусів з автономним ходом. Споживання електроенергії буде в рази потужнішим, аніж зараз. У нас понад 80% контактної мережі міста зношені. Якщо запустимо їх на старі мережі, то недостатня кількість струму в дротах не дозволятиме заряджати батареї. Таким чином отримаємо звичайні тролейбуси, які коштують у рази дорожче. Адже ціна одного звичайного тролейбуса – близько 6 млн грн, а з автономним ходом – 9-10 млн грн”, – каже Товстига.

Тому експерт називає таке рішення непрофесійним і не на часі.

“Так, тролейбуси з автономним ходом – це дуже крута штука, але якби в нас була ідеальна контактна мережа. Нам на діючу не вистачає звичайних тролейбусів. За моїми підрахунками, їх має бути 150 одиниць, а маємо 70, які виходять стабільно. 100 тролейбусів – це велика партія, краще витратити ці гроші на 10-15 таких. А решту спрямувати на звичайні й оновлення наявної контактної мережі. Наразі місто взяло кредит в ЄБРР лише на оновлення частини мережі на вул. Кульпарківській”, – говорить він.

Львову вигідніше купити за ті гроші електробуси

Голова ГО “За якісний транспорт” переконаний, що в теперішніх реаліях краще вкласти гроші в електробуси.

“Якщо вже робити вибір між 100 тролейбусами з автономним ходом і 70-80 електробусами, які можна купити за ту саму суму, то краще брати електробуси. Бо ці тролейбуси ми фізично не зможемо повноцінно запустити. Ми не готові до них. Тут так само, як з е-квиток – спершу треба зробити багато домашніх завдань. А цього не роблять”, – відзначив Товстига.

Додамо, у Львові є 119 км контактної мережі для тролейбусів. На вул. Кульпарківській за кредитні кошти в сумі близько 3 млн євро планують оновити 3,4 км мережі. Тобто не складно порахувати, що повне оновлення обійдеться в понад сотню мільйонів євро. Але таких коштів у міста немає.

Довідково. Міжнародна фінансова корпорація (МФК) англ. International Finance Corporation (IFC) – одна з п’яти інституцій Групи Світового банку, заснована 1956 року. Штаб-квартира – Вашингтон. Головна мета МФК – сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі.

Позначки: , , , ,