У Хмельницькому з 15 липня 2022 року повертають штрафи за безквитковий проїзд у тролейбусах та комунальних автобусах міста. Для виявленя порушників будуть задіяні 60 контролерів «Електротрансу».

За словами заступниці директора з виробництва Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Наталії Свистун, щодня понад 20% пасажирів комунального транспорту не сплачують за проїзд. Відтак, підприємство недоотримує понад 40 тисяч гривень за один день роботи.

 

«Ми змушені повернути штрафи за безквитковий проїзд, адже, на жаль, великий відсоток пасажирів не усвідомлює важливості оплати проїзду. Кожен квиток – це електроенергія, зарплата працівників підприємства, з якої йде відрахування на ЗСУ», – сказала Наталія Свистун.

Чи заплатив пасажир за поїздку, перевірятимуть контролери. Вони ж будуть накладати штрафи та вилучати недійсні проїзні документи.

 

Для перевірки у салон тролейбуса має заходити як мінімум два контролери. Вони мусять мати нагрудні значки (бейджі) з написом «Контролер Служби контролю», на яких вказані їхні прізвища та імена. Перед початком перевірки контролери зобов’язані повідомити про це пасажирів і запропонувати їм підготувати свої електронні квитки й документи.

 

У «Електротрансі» додають: за безквитковий проїзд порушнику доведеться заплатити 280 гривень:

  • адміністративний штраф – 140 гривень
  • штрафна санкція у двадцятикратному розмірі від вартості квитка – 140 гривень

Якщо ж людина від цього відмовиться, то контролери складуть на неї протокол про скоєння адміністративного правопорушення. Також контролери можуть викликати поліцію.

 

Нагадаємо, з 1 липня, у Хмельницькому зросли тарифи на проїзд у громадському транспорті. Поїздка у тролейбусі з оплатою електронним квитком складає 6 гривень, без нього — 7 гривень, в автобусі — 12 гривень. Таке рішення прийняли на засіданні виконкому 23 травня. Мер Хмельницького заявив, що це вимушений крок, адже зросла вартість палива.