Лідерство у закупівлях тролейбусів минулого року виборов Харків – 59 тролейбусів, або кожен третє придбання

Українські міста у 2021 році закупили 170 тролейбусів (у тому числі три вживані), що майже вдвічі менше, ніж позаторік, коли було придбано 337 машин (у тому числі п’ять вживаних), повідомляє AlltransUA.

Повідомляється, що падіння продажів пов’язують із завершенням першої хвилі кредитних програм ЄБРР та ЄІБ, а також на 2021 рік прийшлося завершення поставок 2020 року в рамках програм оновлення парку тролейбусів за кошти міжнародних фінансових організацій (МФО).  Нові поставки до Херсона та Миколаїва розпочалися лише наприкінці року.

Міста

Харків лідирував у закупівлях тролейбусів, який, крім “Богданів” Т701 за кредитними програмами МФО, отримував замовлені в лізинг тролейбуси PTS-12 броварського виробника “Політехносервіс” (PTS, у білоруських кузовах МАЗ-203) – сумарно 59 тролейбусів. Далі йдуть Миколаїв, Полтава, Суми, Житомир, Луцьк, які тролейбуси закуповували за кошти МФО.

Фінансування закупівель

У структурі фінансування закупівлі за рахунок програм МФО склали 68% машин, а лізинг застосовувався лише у Харкові та становив 22%. Бюджетні закупівлі становили лише 9% – за кошти місцевих бюджетів цього року купували тролейбуси лише Чернігів (Еталон Т12110) та Вінниця (PTS-12 з добіркою на потужностях міського оператора громадського транспорту).

Крім цього, вперше застосовувалося фінансування з держбюджету – за його рахунок для Сєверодонецька придбано три тролейбуси Дніпро Т203 (у білоруських кузовах).

Виробники та модифікації тролейбусів

 

У структурі постачання нових тролейбусів продовжували домінувати (54%) тролейбуси з білоруських машинокомплектів – PTS-12 та Дніпро Т203, зібрані на базі кузовів МАЗ та АКСМ-321(D), зібрані на підприємстві БКМ-Україна з машинокомплектів виробництва “Білкомунмаш”. Минулого року частка цих машин становила майже 70%.

“Богдан” виготовив 71 тролейбус (43%) – майже стільки ж, як у 2020 році, ще 2% усіх продажів припало на тролейбуси “Еталон”.

Три вживані низькопідлогові тролейбуси Škoda 24Tr поставлені в Тернопіль.

Позначки: , , , , , , ,