За попередньою оцінкою, російські війська в Україні вже пошкодили / зруйнували об’єктів на 54,3 млрд доларів США.

Аналітичний центр KSE Institute спільно з Офісом президента та Міністерством економіки України запустили проект “Росія заплатить” зі збору інформації про об’єкти, що були зруйновані чи продовжують руйнуватися внаслідок війни, яку Росія розв’язала проти України. Про це повідомили в Київській школі економіки (KSE Institute).

За інформацію Аналітичного центру KSE Institute, наразі пошкоджено та / або повністю зруйновано щонайменше 23 заводи / їхні склади, зруйновано / виведено з ладу понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, 12 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.

Загальна оціночна вартість пошкоджених / зруйнованих об’єктів, за попередньою оцінкою КSЕ, у випадку їх повного руйнування може складати до 1,5 трильйонів гривень або до 54,3 мільярдів доларів США. Втім, вартість відновлення цих втрат, ймовірно, буде значно більшою, адже будуть необхідні демонтаж зруйнованих будівель / об’єктів та відбудова значної кількості з них з нуля.

На спеціальному сайті damaged.in.ua, а також за допомогою чат-бота Damage_in_ua_bot кожен зможе надати інформацію про збитки, завдані війною. Цю інформацію влада обіцяє використати в якості доказів у міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.

Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, буде забезпечена конфіденційність даних. Також не оприлюднюватиметься інформація про конкретні руйнування. Публічно під час воєнного стану буде доступна лише узагальнена статистика. Вся надана інформація перевірятиметься і верифікуватиметься командою аналітиків.