ВРУ рекомендували ратифікувати Фінансову Угоду для залучення 200 млн. євро у розвиток громадського транспорту

Комітет Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури рекомендував прийняти за основу та в цілому проєкт Закону «Про ратифікацію Фінансової угоди “Міський громадський транспорт України ІІ” між Україною та Європейським інвестиційним банком» (№ 0135).

У разі ратифікації 200 млн євро спрямують на придбання нових автобусів, тролейбусів, трамваїв та вагонів метро, також передбачені будівництво та модернізація трамвайних і тролейбусних ліній та інші роботи у містах Черкаси, Біла Церква, Кам’янське, Дніпро, Львів, Кременчук та Запоріжжя.

Кошти  для закупівлі рухомого складу міського громадського транспорту буде розподіллено серед міст-учасників проєкту, а саме: Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса, Чернівці та інші.

Проєкт є продовженням спільного з Європейським інвестиційним банком та ЄБРР проєкту «Міський громадський транспорт України», який вже реалізується з травня 2017 року у містах України – Київ, Харків, Львів, Тернопіль, Луцьк, Суми, Запоріжжя, Одеса, Миколаїв, Івано-Франківськ, Чернігів.
Рік тому КМУ схвалив розпорядження «Про залучення коштів позики від ЄІБ для реалізації проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» у розмірі 200 млн євро, які будуть спрямовані на оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах.

ДОВІДКА

Європейський інвестиційний банк є партнером України у фінансуванні інфраструктури громадського транспорту з 2007 року. Проєкт технічної допомоги “Міський громадський транспорт України”, фінансований ЄІБ, сприяє успішній реалізації Міністерством інфраструктури та містами-учасниками підпроєктів з оновлення міського громадського транспорту.

Проєкт також впливає на безпеку дорожнього руху в сільській місцевості, розвантажуючи транспортні шляхи та стимулюючи перехід з приватного на громадський транспорт. Крім цього, поступово наближає Україну до відповідних технічних нормативів, які відповідають чинним стандартам ЄС.

Позначки: , ,