Міська адміністрація Кракова, польське відділення турецької компанії Gülermak та пул фінансових організацій підписали інвестиційну угоду про реалізацію четвертого етапу проекту подовження лінії швидкісного трамвая за моделлю державно-приватного партнерства.

 

Планується, що навесні 2023 р. після отримання дозволу на інфраструктурні інвестиції розпочнеться будівництво лінії завдовжки 4,5 км із дев’ятьма зупинками, що з’єднує житлові райони, розташовані на півночі Кракова, із центром міста. Про це інформує CityTrans.

 

Вартість проекту, що включає також спорудження тунелю завдовжки 940 м із двома багаторівневими пересадочними вузлами, оцінюється в 1,92 млрд польських злотих (408 млн євро).

 

Передбачається реконструкція 10,4 км автодорожньої інфраструктури. Це найбільший транспортний проект у Польщі, який фінансується за системою державно-приватного партнерства. Закінчення робіт заплановано на кінець 2025 р.

 

За оцінками підрядної компанії Gülermak, при будівництві лінії потрібно прокласти близько 60 км кабелю та обладнати дві тягові підстанції з чотирма випрямлячами потужністю 800 кВт кожен. Система електропостачання дозволить забезпечити рух вагонів трамвая з інтервалом 90 с.

 

У грудні 2020 р. було підписано угоду між міською адміністрацією Кракова, яка виступає як державний партнер, і консорціумом у складі приватних компаній PPP Solutions Polska та Gülermak AGir Sanayi Insaat ve Taahhu, за яким останній брав на себе забезпечення фінансування, проектування, отримання та будівництво лінії. Крім того, на приватного партнера покладається обслуговування лінії протягом 20 років, після чого її буде передано місту.

 

До фінансових інститутів, що беруть участь у співфінансуванні проекту, увійшли Європейський інвестиційний банк (EIB), Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), польський банк Пекао та Польський фонд розвитку.

 

Позначки: , , , , ,