Україна з 25 квітня обмежила перелік пунктів розмитнення авто з ЄС.

 

Легкові автомобілі, які українці ввозять із ЄС для особистих потреб, починаючи з 00:00 25 квітня 2022 року, оформлятимуться лише на певних пунктах пропуску, повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм на своїй Facebook-сторінці в суботу.

 

Таке рішення, як зазначив Найєм, пов’язано з тим, що понад дві доби на пунктах пропуску західного кордону стоять величезні черги через скасування митних платежів.

 

“Оформлення нових транспортних засобів об’єктивно займає багато часу, через що у величезних чергах цілодобово простоюють волонтери з гуманітарними вантажами – спорядженням для бійців, продуктами харчування та медикаментами. Законодавство Євросоюзу не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Тому проблему вирішуватимемо на пунктах пропуску з українського боку”, – написав він.

Пункти пропуску на яких працює нульове мито на розмитнення авто для власних потреб:

  • на польському кордоні: “Угринів”, “Грушів”, “Смольниця”, “Устилуг”
  • на словацькому кордоні: “М. Березний”
  • на угорському кордоні: “Довинне”, “Косине”

Окрім цього, заступник міністра зазначив, що партнери в Польщі, Словаччині та Румунії злегка здивовані таким активним оновленням автопарку країни, для якої весь світ збирає кошти на гуманітарну допомогу. Їх шокують промислові масштаби імпорту “для потреб ЗСУ” автомобілів класу “люкс”. Наприклад, лише за перші 8 днів після скасування мит, в Україну ввезли 14 300 (!) легкових авто. Серед яких BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 року випуску та навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн грн.

 

Урядовець обіцяє найближчим часом звернутись  до Кабінету міністрів  із пропозицією внести зміни до нормативної бази, щоб виправити ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів