З 01.06 змінюються правила проїзду громадським транспортом для українців, які приїхли після 24.02. У різних містах Польщі діятимуть різні правила. Також правила проїзду для українців змінюють PKP Intercity (поїзди Польщі).

Варшава

У столиці Польщі з 1 червня проїзд в автобусах та трамваях для українців стане платним. Вартість проїзду на 20 хвилин становить 3,40 злотих, на 75 або 90 хвилин – 4,40 або 7 злотих відповідно, добовий квиток, що дозволяє протягом 24 годин здійснювати необмежену кількість поїздок містом, коштує 15 злотих. Як купити квиток на громадський транспорт через мобільні додатки читайте тут.

А ось потяги воєводства Мазовецького (Koleje Mazowieckie), до якого належить Варшава, продовжили безоплатний проїзд для українців до 30 червня, проте вам необхідно буде пред’явити контролеру документ, що підтверджує факт перетину кордону після 24.02.

 

Міста, де проїзд стане платним з 1 червня:

Краків, Катовіце, Гданськ, Гдиня, Сопот, Ольштин, Глівіце, Бигдощ, Честохова, Гожув-Білкопольський. У цих містах українцям необхідно купувати квитки на громадський транспорт з 1 червня, щоб уникнути штрафу, який стартує від 159,60 злотих.

 

Міста, в яких безоплатний проїзд громадським транспортом продовжили до 30 червня:

Вроцлав, Познань, Люблін, Ломжа, Ельблонґ, Торунь, Кельце. Не забувайте, що Вам необхідно пред’являти документ, що підтверджує перетин кордону після 24.02.

 

Міста, що продовжили термін безкоштовного проїзду для українців на різний термін:

Щецін продовжив безкоштовний проїзд для українців, які приїхали після 24 лютого, до вересня 2022р.
Радом – до 31 грудня 2022р.
Лодзь до 3 червня.
Бєлосток продовжив до 31 серпня.

 

Проїзд поїздами Польщі з 1 червня для українців

З 1 червня безкоштовний проїзд у поїздах для українців буде можливим лише при посадці з прикордонних з Україною міст Хелма, Дорогуська, Любліна, Хрубешува, Перемишля, Загуже, Ярослава, Жешува. При цьому безкоштовний квиток на поїзд з цих міст можна придбати також з пересадкою на інший поїзд в межах Польщі. Ця пільга доступна таким категоріям українців, які приїхали після 24 лютого до Польщі: жінкам та дітям до 18 років, чоловікам віком від 60 років, а також чоловікам, які мають інвалідність. Придбати такий безкоштовний квиток можна у касі вокзалу або у провідника у поїзді. Для цього необхідно пред’явити документ, що засвідчує особу, а також штамп чи довідку, що підтверджують факт перетину кордону після 24 лютого. Дані квитки доступні лише у поїздах TLK та Inter City, а також у вагонах з місцями 2 класу.

 

        Джерело: Ukrainian in Poland