Щоб скоротити нестачу водіїв вантажівок, Німеччина прийняла рішення визнати українські посвідчення водія та кваліфікаційні документи.

Дефіцит кваліфікованих працівників у сфері транспорту та логістики у Німеччині досить серйозний – у країні не вистачає 60-80 тис. професійних водіїв та ще більше працівників у логістиці. Цей дефіцит продовжує зростати.

 

Парламентський держсекретар Федерального міністерства транспорту (BMDV) Олівер Лукшич на Дні логістики, що проводиться Німецькою логістичною асоціацією (BVL), оголосив про транспортну угоду, яка передбачає визнання українських посвідчень водія та свідоцтв про кваліфікацію. Також будуть визнані посвідчення водіїв із Албанії, Косово та Молдови.

 

За його словами мета цього документа полягає в тому, щоб “люди могли приходити до нас і працювати тут безпосередньо”.

 

«Це сприяє імміграції на місцевий ринок праці», – додав Олівер Лукшич.

Українські водії вже багато років відіграють значну роль в економіці Німеччини. Проте, як правило, вони не отримують дозвоів на роботу від німецької влади. Тому більшість із них працюють у польських та литовських компаніях, де кожен третій далекобійник – виходець з України. Оскільки частка польських та литовських вантажівок на ринку Німеччини, згідно зі статистикою дорожніх зборів у 2021 році, становить 20,5%, то за кермом вантажівок у Німеччині працює майже 7% українських водіїв.