Із першого серпня на трамвайному маршруті Житомира обмежили час роботи кондукторів. Вони працюватимуть вранці і ввечері, коли потік пасажирів найбільший.

Зі слів заступника Житомирського міського голови Олександра Шевчука, зараз кондукторів ставлять на маршрут тільки в години пік. Решту часу оплачувати проїзд потрібно буде за допомогою валідатора чи у водія трамваю.

 

Скорочувати кількість кондукторів у трамваях і тролейбусах Житомира розпочали з початку 2022 року. Станом на серпень місяць на трамвайно-тролейбусних маршрутах залишилося працювати менше половини кондукторів. В подальшому частину колективу планують звільнити, а частину працевлаштувати у Службу контролю громадського транспорту.

 

«Зараз у нас останній, четвертий етап. Зі 180 кондукторів залишилося 72. До кінця третього кварталу кондуктори залишаються, вони будуть працювати. Натомість збільшиться кількість контролерів. Зараз на маршрутах електротранспорту працює 24 контролери. До кінця року їх кількість планують збільшити до 36», – розповідає Олександр Шевчук.

Водії трамваїв негативно ставляться до таких нововведень, адже не мають права їхати, допоки не видадуть квитки пасажирам. Отже, мусять зайвий час стояти на зупинці.

 

Натомість в КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» підраховують прибутки від скорочення персоналу.

 

«Втрати від відсутності кондуктора десь 20% від виторгу, який ми могли б зібрати з кондуктора, але той фонд заробітної плати, який ми повинні заплатити цим кондукторам, економія є. Десь 33 млн грн зібрали кондуктори, 22 млн грн пішли на заробітну плату, тобто 11 млн грн принесли вони підприємству, наразі ці цифри більші. Важко порівняти, бо збільшилася вартість проїзду і змінився пасажиропотік, але це все одно вигідно», – розповідає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.