Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 16 серпня розповів про 5 кроків реформування митниці, передбаченої в рамках «митної реформи», яка наближає українське митне законодавство до ЄС.

Першим кроком прем’єр назвав приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

 

«Парламент прийняв урядовий законопроєкт про зміни до Митного кодексу, і ці зміни максимально наближають українське митне законодавство до законодавства Євросоюзу, фактично відкриваючи дорогу до підписання «митного безвізу», – заявив Денис Шмигаль. – Україна почне обмінюватися митною інформацією з 36 країнами в режимі реального часу. Це буде надважливий процес у знищенні корупції та схем на митниці».

Другим кроком у реформуванні митниці стануть спільні пункти пропуску на кордоні з ЄС.

 

Міністерству інфраструктури, Міністерству закордонних справ та Державній митній службі доручено активізувати процес перемовин щодо відкриття спільних пунктів пропуску на кордоні з ЄС.

 

Наступне – цифровізація черг на кордоні. За словами прем’єра, Мінінфраструктури вже найближчим часом представить проєкт впровадження електронної черги на кордоні.

 

«Рухаємося в бік цифрової держави з максимально зручними сервісами для людей та бізнесу, а тому це питання не можемо і не будемо більше відкладати», — підкреслив очільник уряду.

Крім того, реформа передбачає і розширення пунктів пропуску в рамках проекту «Відкритий кордон» та створення сучасних сервісних зон біля кордону для вантажних автомобілів та їх водіїв. На прикордонному пункті пропуску «Краківець-Корчова» Україна запустила новий автобусний термінал, який здатен буде опрацьовувати від 30 автобусів на добу.

 

Прем’єр-міністр акцентував, що ще один крок митної реформи — прийняття законопроєкту про розмитнення автомобілів через «Дію».

 

«Уряд ще в червні подав до Верховної Ради законопроект щодо розмитнення авто через «Дію». Люди чекають цих змін. Швидке розмитнення — не єдина новація цього законопроєкту. Усуваємо людський чинник у питанні визначення ставок, за якими відбувається розмитнення. Тобто всі можливі схеми із заниженням вартості, підробленими інвойсами, неіснуючими пошкодженнями — усе це має зникнути раз і назавжди. Запропоновані процес і формула, за якими відбувається розмитнення, максимально прості. Заповнення форми — до 10 хвилин, і одразу сплата через «Дію». Замість нинішніх чотирьох платежів, які створювали бюрократію і складнощі, тепер буде один. Зручно, просто й ефективно», — роз’яснив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, 15 серпня Верховна Рада ухвалила в цілому закон, який запроваджує необхідні зміни для укладання «митного безвізу» з Євросоюзом. Законом передбачається приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS).