ЄБРР бере участь у фінансуванні ДПП Краківського швидкісного трамвая та надасть понад 54 млн євро кредиту для розширення трамвайної мережі

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписав угоди про підтримку будівництва четвертої фази мережі високошвидкісного трамваю в Кракові, Польща, через державно-приватне партнерство (ДПП). Про це повідомляє CityTrans з посиланням на інформацію фінансової установи.

ЄБРР надасть кредит у розмірі 258,5 млн польських злотих (еквівалент приблизно 54 млн євро) компанії спеціального призначення (SPV) PPP Solutions Polska 2 Sp, проєктній компанії. SPV належить турецькій інженерній фірмі Gülermak, яка має успішний досвід реалізації проектів цивільної інфраструктури як на міжнародному рівні, так і в Польщі.

Решту пакету фінансування – близько 565,5 мільйонів злотих – спільно фінансуватимуть Європейський інвестиційний банк і польський комерційний банк.

Нова черга міської мережі високошвидкісного трамваю включатиме нову 4,5-кілометрову здвоєну колію, новий 900-метровий тунель та модернізацію супутньої інфраструктури. Нові колії з’єднають дві існуючі трамвайні лінії на півночі міста, таким чином збільшивши пропускну спроможність системи та дозволяючи здійснювати понад 40 додаткових поїздок трамваїв на годину (приблизно 550 додаткових поїздок на день).

Проєкт стане першим ДПП для муніципалітету Кракова та першим у трамвайному секторі Польщі.

ЄБРР виділив понад 1 мільярд євро на чистий транспорт у Польщі, половина з яких спрямована на громадський транспорт, залізницю та порти, а половина – на виробництво електромобілів.

На сьогоднішній день ЄБРР інвестував у Польщу понад 12 мільярдів євро, приділяючи значну увагу переходу до «зеленої» економіки, що становило три чверті інвестицій Банку в країні у 2022 році.

Позначки: , , , ,