Коротко про електрозарядну мережу України: 3 основні гравці на ринку та 1 зарядка на 4 електромобіля

Один зарядний термінал в Україні обслуговує чотири електромобілі

За даними міністерства інфраструктури України, які оприлюднила Марина Китіна, українська зарядна мережа для електромобілів станом на 1 листопада 2021 року налічує 3244 станції, що оперують 7661 терміналом.  З них швидкісних, з потужністю понад 22 кВт, – 1835 од., або 24%. Решту 76% становлять звичайні термінали потужністю до 22 кВт., таких в Україні 5826 од.

Кожен термінал обслуговує 4 електромобілі, зазначає М.Китіна:

Відношення кількості електромобілів 31 187 до кількості точок зарядки 7 757 – рівняється 4, це дуже достойний показник, на рівні кращих європейських показників. Такий як у Нідерландах (4) та значно кращий за показник Польщі (7).

Минулого року український ринок зарядної інфраструктури помітно змінився. Наразі в Україні працюють 6 провайдерів електромобільних послуг (CPO) та понад 15 операторів зарядних станцій (eMSP). Цього року послуги зарядки електромобілів почала надавати державна компанія «Нафтогаз» (бренд WeEnergy) та з’явилися перші зарядні станції для китайського стандарту GB/T.

Зі сторінки Maryna Kytina

Співвідношення кількості електромобілів до кількості зарядних пунктів в Україні удвічі перевищує середньоєвропейські показники, підкреслюють в Українській Асоціації Учасників Ринку Електромобілів (EV-UA).
Заступник голови правління EV-UA Вадим Ігнатов на базі наведеної інформації опублікував у Facebook свої спостереження щодо розвитку зарядної інфраструктури в Україні. Зокрема, аналізуючи сегментацію ринку по долях CPO/eMSP та по зарядним стандартам, що їх розвиває кожна компанія, Вадим Ігнатов звертає увагу, що на ринку сформувалася “велика трійка” гравців – АЕ, EcoFactor, TOKA:
При чому склалася дуже цікава геометрична прогресія: AE удвічі більша мережа за EcoFactor, яка, в свою чергу, удвічі більша за ТОКА, що займає на ринку долю, як інші 15 дрібніших операторів. Отака цікава математика, – зауважує В. Ігнатов.

Зі сторінки Вадим Ігнатов

Розвиток зарядної інфраструктури в Україні за деякими параметрами значно перевищує середньоєвропейські показники, пише Ігнатов:
Наприклад, як публіковали наші колеги з Федерації роботодавців автомобільної галузі, доля “швидких” DC зарядних станцій в середньому по Європі, склала у 2020 році – 11,1%. Тоді як у нас зараз удвічі більше – 23,69%.

Зі сторінки Вадим Ігнатов

Виходячи з розподілу зарядних станцій за типами конекторів, в Українській Асоціації Учасників Ринку Електромобілів роблять висновок, що більшість компаній вибрала європейську модель розвитку, значна частина – орієнтується на імпорт електромобілів із США та дотримується американських стандартів, решта – дивиться у бік Китаю.

Зі сторінки Вадим Ігнатов

Позначки: , , ,