У Львові триває підготовка до нового тендеру із закупівлі великої партії громадського транспорту.

Як розповів “Еспресо.Захід” член комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР, перший заступник голови правління ПАТ “Концерн-Електрон” і генеральний директор фінансово-лізингової компанії “Електрон-Лізинг” Володимир Лесик, наразі немає точної інформації, що це буде за новий тендер і коли.

“Якщо це буде замовлення на дизельний автобус (хоча дуже сумніваюся), то тендер оголошуватиме ЛКП “АТП-1”. Якщо ж електричний автобус чи тролейбус, то його оголошуватиме ЛКП “Львівелектротранс”. Тендер проводиться під гільдією Європейського інвестиційного банку. З ними відбувається погодження, вся технічна документація, потім погодження в Кабміні та Мінфіні. Тому процедура триває”, – говорить Володимир Лесик.

За його словами, якщо ПАТ “Концерн-Електрон” вдасться виграти тендер, то замовлення буде виконано згідно з контрактом без затримок.

“Тут немає проблеми, щоб поставити за рік сто чи навіть двісті автобусів. Є проблеми у фінансуванні та постачанні комплектації (бо бувають якісь форс-мажори з поставками закордонних деталей). Наші ж виробничі потужності дозволяють справитися”, – каже він.

Додамо, ПАТ “Концерн-Електрон” виконав всі замовлення, які були раніше укладені з містом Львовом. Зокрема, містом їздить 9 “електронівських” трамваїв, майже 120 автобусів, 60 тролейбусів і вже шість років курсує один електробус.

Електробуси цікаві тим, що це повністю електричні транспортні засоби, які потрібно заряджати вночі, щоб вони могли увесь день їздити завдяки заряду батареї.

“Електробус потребує зарядної мережі. Щоб могло 50-100 електробусів приїхати й уночі заряджатися. На сьогодні, наскільки мені відомо, можливості тролейбусного депо, його потужності дозволяють це робити, але треба розвести кабельну мережу підзарядки, щоб одночасно могти заряджати багато електробусів. У вересні ПАТ “Концерн-Електрон” підписав меморандум про співпрацю зі Львовом та з одним з приватних перевізників. Згідно з ним, місто планує замовити 50 нових електробусів, а приватники – ще більше. Тому ми працюємо над цим. Однак місто наразі не замовляє, можливо, поки грошей не вистачає. Але розмови йдуть. До того ж, у ЄБРР схильні ставитися більш позитивно до кредитування придбання саме електричних автобусів, а не дизельних”, – додає Володимир Лесик.

  • Нагадаємо, на початку року міський голова Львова Андрій Садовий планував закупити 100 білоруських автобусів МАЗів. Однак обурення громадськості зупинило цей процес. У квітні стало відомо, що Львів не купуватиме МАЗів, хоча саме білоруська компанія перемагала у тендері від Європейського інвестиційного банку. Та “зважаючи на політичну ситуацію в Білорусі”, у міській раді відмовилися від цього тендеру і наполягають на проведенні повторного.

  • На початку травня тендер на закупівлю 100 автобусів для Львова офіційно скасували. Однак у документах зазначена причина не через режим Лукашенка, а через менші фінансові спроможності міста. “Тендер скасовано через пандемію і введення карантинних обмежень. Міський бюджет Львова отримає менше коштів, ніж очікувалося, і це вплине на покриття ПДВ і митних зборів, що не фінансуються ЄІБ. Крім того, ціна переможця тендера перевищує фінансування, надане Банком”, – сказано в повідомленні.

Позначки: , , , ,