12-13 жовтня у виставковому центрі Nivki-Hall (Київ, Україна) відбувалася Міжнародна спеціалізована виставка CITY TRANS & PARKING 2021 , яка представила сучасну техніку та технології у сфері громадського транспорту та інфраструктури міста.

В КАТАЛОЗІ ми зібрали пропозиції та контакти виробників / постачальників техніки і технологій в Україні, презентації спікерів, додаткову інформацію…

Експонентів / Еxhibitors

Спікерів /  Speakers

ФОТО / PHOTOS

ВІДЕО / VIDEO

CITY TRANS & PARKING 2021 дала можливість міським головам та представникам органів місцевого самоврядування, очільникам транспортних та інфраструктурних підрозділів, операторам громадського транспорту та паркувального простору дізнатися, чим живе ринок громадського транспорту в Україні та світі, що пропонують виробники та як інноваційні технології змінюють пасажирський досвід.

Цього року виставка зібрала представників бізнесу та учасників з України, Бельгії, Латвії, Німеччини, Туреччини, Чехії, Австрії, Китаю, Білорусі, Польщі та інших країн.

НАТУРНА ЕКСПОЗИЦІЯ ТЕХНІКИ:

Переваги виставкового формату – в одному місті можна побачити технічні новинки ринку громадського транспорту. В натурній експозиції CITY TRANS & PARKING 2021 були представлені автобуси, електробуси, тролейбуси, комерційний та персональний транспорт, а також паркувальне обладнання. Компанії-експоненти навіть проводили тест-драйв своїх продуктів, щоб відвідувачі виставки могли побачити, як веде себе техніка в роботі, безпосередньо на дорозі.

ПЛАТФОРМА ДЛЯ СПІВПРАЦІ УРЯДУ, ГРОМАД та БІЗНЕСУ

Чотири міністерства – Міністерство інфраструктури, Міністерство захисту довкілля та природніх ресурсів, Міністерство енергетики та Міністерство цифрової трансформації – взяли активну участь у роботі форуму CITY TRANS & PARKING 2021 , підкресливши його важливість для формування екологічно нейтрального, безпечного та ефективного транспортного сектору в Україні.

 

Роман Шахматенко, заступник Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України:

– 21століття–це нові виклики, з якими раніше людство не стикалося: пандемія, зміна клімату. І в цьому контексті ми маємо говорити про декарбонізацію, а транспорт, насправді, це одне з головних джерел забруднення в містах. Ми бачимо, як інші країни комплексно переходять на електромобілі, водневі автомобілі. Для багатьох це видається питанням майбутнього, але вже сьогодні Міненерго, Міндовкілля та інші органи виконавчої влади готують комплексну Водневу стратегію, яка буде проходити стратегічну оцінку. Ми бачимо, що світ вже визначив пріоритети розвитку – як транспорту, так і енергетики. Тому я дуже сподіваюся, що сьогодні ми матимемо цікавий дискурс. Бажаю всім плідної праці!


Ірина Ставчук, заступниця Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України з питань євроінтеграції:

Україна ставить за мету скорочення викидів парникових газів до 2030 року на 65% від 1990 року, а також досягти кліматичної нейтральності до 2060 року. По суті цей документ передбачає низку трансформацій в усіх секторах еконо- міки, але транспорт є також одним із значних джерел генерації викидів парникових газів і сектором, в якому ці викиди мають скорочуватися. Основним джерелом викидів у транспорті – відповідно є спалювання викопного пального. Тому мова йде про збільшення кількості і електрифікації – як приватного транспорту, так, особливо, і розвитку електричного громадського транспорту. Разом з європейськими партнерами готується план дій, в якому мають бути закладені регуляторні економічні інструменти в цілому і для трансформації у сфері транспорту. Нас, як Міністерство захисту довкілля, дуже цікавить фідбек від вас, експертів, які потрібні державні екологічні інструменти та фінансова політика держави для того, щоб якомога більше міст могли планувати і реалізовувати проєкти оновлення рухомого складу громадського транспорту.


Вікторія Гнатовська, в.о. генерального директора Директорату, керівник експертної групи з питань енергоефективності ПЕК Міністерства енергетики України:

Цей захід є неймовірно важливим. Міністерство на сьогоднішній день займається написанням таких важливих документів як воднева стратегія, заміщення традиційних видів палива. Ми також займаємось Нацпланом дій з відновлюваної енергетики України, відновлюваними джерелами енергії безпосередньо на транспорті до 2030 року. І це говорить, що саме міста України і саме міський транспорт мають переходити на відновлювані джерела енергії. Так ми поліпшимо якість життя тих людей, які живуть в цих містах, крім того, це поліпшить енергонезалежність нашої України.


Марина Китіна, експерт з транспортних інновацій Міністерства інфраструктури України:

– Дякую, що піднімаєте важливі питання міського громадського транспорту та транспортної інфраструктури, а також приватного транспорту та персонального легкового – ці питання важливі для кожного міста, а не лише для мільйонників. Ми боремось за те, щоб у нас ставало більше електробусів та автобусів, які працюватимуть на водні, і менше ставало автобусів з двигунами внутрішнього згорання. Тому міністерство хоче запропонувати містам, які мають більше 300 тисяч населення, з 2025 року купувати вже автобуси з електромотором. Ми хочемо заборонити ввезення та постановку на першу реєстрацію з 2030 року приватного легкового транспорту на двигунах внутрішнього згорання. Стосовно електробусів у нас також є декілька проєктів. Разом зі Світовим Банком проводиться аналіз декількох міст в Україні, де ми шукаємо алгоритми, як правильно, та як швидше перейти до електричного громадського транспор- ту. Я думаю, на цій виставці і під час конференцій разом з вами ми зможемо зрозуміти ті проблемні питання, які нам необхідно вирішити, а потім знайдемо необхідні механізми.


Фарід Сафаров, начальник управління цифрового розвитку та поштового зв’язку Міністерства інфраструктури України:

– Куди ми збираємось крокувати у напрямку пасажирських перевезень? Безготівка економіка, перехід до цифрового елементу: відійти від паперового і перейти до електронного квитка, та імплементація мультимодального квитка. Окремі міста дуже якісно і дуже інноваційно підійшли до вирішення цього питання. Якщо у вас є якісь рішення з точки зору імплементації мультимодаль- ного квитка, буду радий з вами обговорити це! Бізнес є рушієм всіх еволюцій- них процесів.


Юрій Мацик, директор Директорату розвитку цифрової інфраструктури Міністерства цифрової трансформації:

– Україна досить повільно підходить до розгортання Смарт Сіті. На наступний рік ми взяли на себе зобов’язання за підтримки міжнародної організації роз- робити Стратегію цифрового розвитку громад та Смарт Сіті, до неї розробимо всі необхідні матеріали та рекомендації, які можуть стати в нагоді тим, хто розпочинає братися за реалізацію Смарт Сіті. Принаймні ті напрацювання, які є в інших громадах, щоб вони поєдналися і стали дружніми. Для того, щоб проявилася конкуренція між громадами, як хто краще щось реалізує, – розробляються індикатори оцінки громад, так званий Індекс цифрової трансформації громад. Серед ключових показників – інфраструктура, транспорт, мобільність та інші. Для чого? По-перше, кожна громада у такий спосіб, отримуючи вищу оцінку, має змогу претендувати на міжнародну допомогу, на отримання кредитів, а також, сподіваємось, на підтримку з боку окремих державних проєктів з точки зору розвитку або впровадження Смарт Сіті. Бажаю всім кращих Смарт Сіті і бути сміливими для їх реалізації!


За сприяння Асоціації міст України та підтримки профільної Корпорації підприємств міського електротранспорту України «Укрелектротранс» змогли підтримати високий рівень зацікавленості громад у розробці та реалізації комплексних програм розвитку громадського транспорту для забезпечення мешканців якісними та доступними послугами перевезень.


Олег Гарник, заступник виконавчого директора Асоціації міст України:

– В Києві за останні 6 років кількість автомобілів збільшилася в 1,7 рази, в рази збільшилися проблеми транспортного сполучення, корків, паркування… З такими ж проблемами стикаються й інші обласні центри та навіть уже невеличкі міста. Звичайно, що ресурс громад різний, але перед очільниками стоять одні й ті ж завдання – розвиток громадського транспорту та транспортної системи. Тому необхідно активно залучати представників місцевого самоврядування до діалогу з представниками бізнесу. Переконаний, що за допомогою тих спікерів, які приймають участь у заході, за рахунок представників бізнесу, які дають можливість ознайомитися з кращими розробками, – цей захід буде потужною діалоговою площадкою, яка дасть можливість забезпечити розбудову транспортної системи наших міст, а наших громадян – якісними транспортними послугами.


Микола Захаров, заступник генерального директора Корпорації підприємств міського електротранспорту України «Укрелектротранс»:

– Якби ми не розвивали персональний електромобільний транспорт, за класичними видами громадського електротранспорту – трамваєм, тролейбусом – майбутнє, без нього ми не позбудемося того колапсу з автотранспортом, який є у містах. Мені приємно тут бачити представників наших підприємств з усієї України. Я думаю, що спілкування тут, ті експонати, які ви бачите тут, це майбутнє нашого електротранспорту. Спілкування допоможе знайти партнерів і покращити в найкоротші терміни стан нашого електротранспорту!


МІЖНАРОДНЕ ПАРТНЕРСТВО

12 жовтня на виставці CITY TRANS & PARKING 2021 відбулося декілька знакових подій для України, спрямованих на розвиток безвуглецевого громадського транспорту та формування зелених міст.

Україна розпочинає виробництво водневого громадського транспорту!

Проєкт з виробництва першого водневого автобусу в Україні презентувала компанія-інтегратор ВК «Політехносервіс» спільно з Ukrainian Hydrogen & Energy Storage Association. Про підтримку українського проєкту оголосили модератор водневих змін в Європі – асоціація Hydrogen Europe, а також світові лідери з освоєння водневих технологій, які взяли участь у виставці CITY TRANS & PARKING 2021.

Compilation_CTP_2021 (1)
Позначки: