Комісія оновила Перелік авіаційної безпеки ЄС, який є переліком авіакомпаній, які підпадають під заборону або експлуатаційні обмеження в межах Європейського Союзу, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам безпеки.

Після оновлення 21 авіакомпанія, сертифікована в Росії, тепер включена до списку, який відображає серйозні занепокоєння щодо безпеки через вимушену перереєстрацію російських літаків іноземної власності, свідомо дозволяючи їх експлуатацію без дійсних сертифікатів льотної придатності. Це порушує міжнародні стандарти авіаційної безпеки.

 

«Федеральне агентство повітряного транспорту Росії дозволило російським авіакомпаніям експлуатувати сотні іноземних літаків без дійсного сертифіката льотної придатності. Зацікавлені російські авіакомпанії свідомо зробили це, порушуючи відповідні міжнародні стандарти безпеки», – сказала комісар з питань транспорту Адіна Велян.

За її словами, це не тільки є явним порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чиказька конвенція), але й створює безпосередню загрозу безпеці.

 

«Ми живемо в умовах неспровокованої та невиправданої військової агресії Росії проти України. Але я хочу чітко пояснити, що це рішення не є черговою санкцією проти Росії, воно було прийнято виключно з технічних міркувань та міркувань безпеки. Ми не змішуємо безпеку з політикою», – додала Велян.

Загалом після оновлення Переліку 116 авіакомпаніям заборонено політ в небі ЄС:

  • 90 авіакомпаній, сертифікованих у 15 різних державах, через неналежний нагляд за безпекою з боку авіаційних органів цих держав;
  • 6 окремих авіакомпаній з інших держав, на підставі виявлених серйозних недоліків безпеки: Avior Airlines (Венесуела), Blue Wing Airlines (Сурінам), Iran Aseman Airlines (Іран), Iraqi Airways (Ірак), Med -View Airlines (Нігерія) та Air Zimbabwe (Зімбабве);
  • 21 авіакомпанія, сертифікована в Росії

 

Дві додаткові авіакомпанії підпадають під дію операційних обмежень і можуть літати в ЄС лише на певних типах літаків: Iran Air (Іран) і Air Koryo (Північна Корея).

 


The following air carriers certified by the authorities with responsibility for regulatory oversight of Russia

 

Name of the legal entity of the air carrier as indicated on its AOC (and its trading name, if different) Air Operator Certificate (‘AOC’) Number or Operating Licence Number ICAO three letter designator
AURORA AIRLINES 486 SHU
AVIACOMPANY “AVIASTAR-TU” CO. LTD 458 TUP
IZHAVIA 479 IZA
JOINT STOCK COMPANY “AIR COMPANY “YAKUTIA” 464 SYL
JOINT STOCK COMPANY “RUSJET” 498 RSJ
JOINT STOCK COMPANY “UVT AERO” 567 UVT
JOINT STOCK COMPANY SIBERIA AIRLINES 31 SBI
JOINT STOCK COMPANY SMARTAVIA AIRLINES 466 AUL
JOINT-STOCK COMPANY “IRAERO” AIRLINES 480 IAE
JOINT-STOCK COMPANY “URAL AIRLINES” 18 SVR
JOINT–STOCK COMPANY ALROSA AIR COMPANY 230 DRU
JOINT-STOCK COMPANY NORDSTAR AIRLINES 452 TYA
JS AVIATION COMPANY “RUSLINE” 225 RLU
JSC YAMAL AIRLINES 142 LLM
LLC “NORD WIND” 516 NWS
LLC “AIRCOMPANY IKAR” 36 KAR
POBEDA AIRLINES LIMITED LIABILITY COMPANY 562 PBD
PUBLIC JOINT STOCK COMPANY “AEROFLOT – RUSSIAN AIRLINES” 1 AFL
ROSSIYA AIRLINES, JOINT STOCK COMPANY 2 SMD
SKOL AIRLINE LLC 228 CDV
UTAIR AVIATION, JOINT-STOCK COMPANY 6 UTA