У разі ратифікації фінансової угоди 200 млн євро отримають українські міста для оновлення рухомого складу та інфраструктури громадського транспорту

У Верховній Раді України зареєстровано Проєкт Закону про ратифікацію Фінансової угоди «Міський громадський транспорт України ІІ». У рамках даної угоди передбачено надання Україні позики у розмірі 200 млн євро, повідомили в пресслужбі Мініфіну.

Ілюстративне фото

У разі ратифікації 200 молн євро спрямують на придбання нових автобусів, тролейбусів, трамваїв та вагонів метро, також передбачені будівництво та модернізація трамвайних і тролейбусних ліній та інші роботи у містах Черкаси, Біла Церква, Кам’янське, Дніпро, Львів, Кременчук та Запоріжжя.

Кошти  для закупівлі рухомого складу міського громадського транспорту буде розподіллено серед міст-учасників проєкту, а саме: Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса, Чернівці та інші.

«Прийняття Закону про ратифікацію даної Фінансової угоди є досить важливим кроком, що наддасть Україні правові підстави для подальшої реалізації проєкту. Якщо Закон буде прийнято до кінця 2021 року то з наступного року ми очікуємо на підписання перших контрактів на поставку нового екологічно безпечного громадського транспорту для міст України», – повідомив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

За час реалізації спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Міський громадський транспорт України І» було укладено контракти на постачання більше 90 одиниць сучасних тролейбусів та близько 42 одиниць сучасних трамвайних вагонів для міст учасників проєкту.

«Ми бачимо підвищений інтерес місцевих громад до участі у таких проєктах і пропонуємо їм подальше розширення інструментарію для розвитку міської мобільності. Вкладаючи гроші в розвиток громадського транспорту та його інфраструктуру, ми стимулюємо економічний розвиток нашої країни, створюючи нові робочі місця на машинобудівних підприємствах, а також забезпечуємо розвиток екологічно чистого вітчизняного громадського транспорту. Це є гарна можливість для міської влади підвищити якість життя для громадян», – зазначив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

Проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ» є продовженням спільного з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку проєкту «Міський громадський транспорт України І», який з травня 2017 року вже реалізується у Києві, Харкові, Луцьку, Одесі, Львові, Запоріжжі, Сумах, Івано-Франківську, Миколаєві, Тернополі та Чернігові.

Довідково

Детальніше з Проєктом Закону про ратифікацію Фінансової угоди “Міський громадський транспорт України ІІ” можна ознайомитися за посиланням.

Позначки: , , , , ,