Чеське місто Їглава подарує українському місту Івано-Франківськ шість тролейбусів типу 24Tr Irisbus виробництва Škoda Electric.

Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у Facebook.

 

Мова йде про одиночні низькопідлогові тролейбуси виробництва 2005-2007 років, які з весни 2020 року були переведені у режим резервних та тривалий час перебували на стоянці.

 

Мер Франківська також зазначив, що місто зараз проводить підготовку для запуску нової тролейбусної лінії, яка повинна з’єднати мікрорайони БАМ та Пасічну. Тож нові тролейбуси – якраз на часі.

 

«Йде підготовча робота до тролейбусної лінії, яка з’єднає майкрорайони БАМ і Пасічну. Фінансується вона за грантові кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Сподіваємось, що все буде вчасно зроблено. Запуск тролейбусів дозволить нам перенаправити автобуси на більш завантажені маршрути. Також дякуємо чеському місту Їглава, яке прийняло рішення подарувати Івано-Франківську шість бувших у вжитку тролейбусів», – анонсував Руслан Марцінків.

Міський голова також додав, що мерія Варшави дарує Івано-Франківську вишку для ремонту контактної мережі, яка допоможе контролювати стан контактних ліній, оперативно ліквідовувати обриви електроліній та виконувати інші ремонтні роботи.

 

Окрім подарованих місту транспортних засобів, скоро на вулиці виїдуть ще п’ять спарених б/у тролейбусів Graf and Stift (MAN), які вже добре знайомі франківцям. Вони доповнять 12 аналогічних тролейбусів цієї моделі, які вже експлуатуються в Івано-Франківську протягом майже шести років. Ці транспортні засоби закуплені в рамках Програми розвитку комунального транспорту міста Івано-Франківська.

 

Необхідність збільшення кількості тролейбусів пов’язана з складною ситуацією на ринку палива та його високою ціною, через що випуск автобусів у місті скорочено.

 

«Отримання тролейбусів надзвичайно актуальне, у зв’язку з майбутнім відкриттям нової тролейбусної лінії та допоможе забезпечити нові маршрути екологічно чистим видом транспорту. На жаль, закупівля нового рухомого складу в теперішніх умовах є неможливою, а міжнародні проєкти, в яких бере участь підприємство «Електроавтотранс» тимчасово призупинені», – повідомляють у підприємстві.

                               Фото Марек Юранек, “Чехословацький транспортник”