Мережі автозаправних станцій почали укладати перші угоди щодо постачання палива, ціна якого більше не обмежуються державним регулюванням.

Про це пише видання “Дзеркало тижня”.

 

                                                          © depositphotos/repetii0612.gmail.com

 

Нагадаємо, постановою Кабміну було передбачено максимальну роздрібну націнку в розмірі 6,5 гривень на бензин та 7 гривень дизельне паливо. Максимальна ціна на “звичайний” бензин для його продажу через мережу АЗС (з урахуванням граничних торгових націнок) не повинна була перевищувати 39,86 грн/літр, на “звичайне” дизпальне – 42,31 грн/літр. Водночас преміальні марки пального можна було реалізовувати з 5%-ою надбавкою: бензин А-95 – 41,85 грн/л, дизпальне – за 44,42 грн/л.

 

Увечері 17 травня в Україні призупинили державне регулювання цін на пальне, щоб уникнути дефіциту в умовах війни. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр, міністр економіки Юлія Свириденко.

 

За її словами, цінове регулювання вирішили скасувати після консультацій з операторами ринку, щоб вони могли наситити ринок необхідним ресурсом.

 

У розпорядженні видання опинився документ із пропозицією дистрибʼютора про постачання пального дрібним оптом за наступними цінами:

 Фото: Дзеркало тижня

 

Як випливає з документа, навіть якщо брати за орієнтир ціни даного дрібного опту, то вони перевищать останні роздрібні ціни, коли держава намагалася впливати на процес ціноутворення через регулювання на 50% і більше.

 

Якщо оператори зловживатимуть становищем, проти них будуть застосовувати санкції.

 

“Моніторитимемо ситуацію щодобово”, – підкреслила Свириденко.