Мінінфраструктури розглядає дві концепції щодо дозволів на маршрути

Міністерство інфраструктури України підготувало проєкт нормативно-правових актів, який вносить зміни до галузі автобусних перевезень, розповів в інтерв’ю LIGA.net заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За словами заступника міністра, уряд розглядає варіант усунути обмеження на маршрути, що дозволить знизити вартість автобусних перевезень. Йдеться зокрема про наказ №1081, який регулює питання міжобласних перевезень.

«Я думаю, до нього буде внесено кілька революційних норм, які публічно обговорюватимуться», – додав Найєм.

Наразі у відомстві розглядають дві концепції щодо дозволів на маршрути. Перша – обмежити кількість конкурсантів за маршрут до 2-3.

«Таке пропонує частина перевізників: мовляв, якщо маршрут 100% їх – точно інвестуватимуть у транспорт та сервіс», – зазначив Найєм.

Інший варіант, який більше пропонують міжнародні гравці – забрати обмеження взагалі та видавати маршрути за заявним принципом, тобто з пункту А до Б без обмежень, повідомив заступник міністра інфраструктури.

«Вони вказують, що лібералізація дозволить зменшити ціну на білет, як це вже було в інших країнах. Зараз їздити між українськими містами дорожче, ніж до ЄС», – наголосив він.

Нагадаємо, що на початку року стало відомо, що ЄС відкриє для України ринок автобусних перевезень.

Позначки: , ,