Вінницька транспортна компанія збирає трамваї у тричі дешевші за вітчизняні аналоги

У депо транспортної компанії зробили ще один 32-метровий трамвай «VinWay». Вагон зроблений на базі чеської «Татри КТ-4», від якої залишається тільки рама та ходова. На 80% це новий вагон, а його вартість втричі менша, ніж львівського «Електрону» та чернігівського Еталону, повідомляє видання 20 хвилин.

У депо «Вінницької транспортної компанії» виготовили вже десятий VinWay. Вагон №221 модернізований на базі чеського трамвая КТ-4. Він складається із трьох секцій, має 60 місць для сидіння, два — для людей з інвалідністю. Загалом тут можуть вміститися до 300 пасажирів одночасно. Хоча візуально, він не відрізняється від попередніх.

Гендиректор транспортників Михайло Луценко розповів, в чому ж відмінність нового «VinWay».

— Десятий модернізований вагон зроблений на базі чеського трамвая КТ-4, які їздили у Вінниці з 70-х років. Цей «ВінВей» відрізняється від попередніх більшою кількістю місць — їх не 50,а 60. Є зміни, які не видно пасажирам, а саме покращення кабельної мережі, приладів тощо. Майже всі запчастини до нього зроблені в Україні,  — казав Луценко. — Вартість виготовлення 32-метрового вагону — близько 12,5 мільйонів гривень. Це багато? Якщо порівнювати з львівським вагоном «Електрон» схожої комплектації, то він коштує 43 мільйонів гривень. Як бачите, економія суттєва.

Майбутнє електротранспорту пов’язують з покращенням стану колій і над оновленням вагонів. Зокрема, нині тривають перемовини, щодо передачі чергової партії вживаних вагонів зі Швейцарії.

— «Tram 2000», які можуть передати Вінниці, це наступне покоління швейцарських трамваїв. Вони мають просторий салон, комфортні сидіння, менш шумні, ніж нині діючі у нашому місті «Міражі» та «Карпфени». Зараз ведемо перемовини про передачу 70 вживаних вагонів, але є можливість отримати до 170 «2000-ників». Але, маю думку, що нам не потрібно аж настільки багато трамваїв, достатньо буде до 100. Скільки конкретно буде вагонів та коли ми їх отримаємо — буде видно у найближчому майбутньому, — розказав міський голова Сергій Моргунов.

Раніше казали, що «Tram 2000» з’являться в нас з 2021 року.

— Наше завдання до прибуття нових вагонів покращити стан колій, розширити напрямки руху трамваю — для прикладу, прокласти колію на Коцюбинського. Старі вагони, які вже вичерпали свій термін експлуатації, будемо списувати, — додав директор транспортної компанії Михайло Луценко.

Крім того, Моргунов говорив, що міська влада зараз обмірковує купити електробуси або ні. Китайський автобус «Skywell», де замість дизелю використовують електричні батареї, їздив по маршруту №19 «Вишенька-Вінницькі хутори». У транспортній компанії казали, що в плані витрат «пального» — він кращий, ніж автобуси та тролейбуси.

Позначки: , , ,