Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков на Міжнародній конференції з питань відновлення України у м.Лугано (Швейцарія) презентував міжнародним партнерам та представникам бізнесу візію відновлення зруйнованої агресором інфраструктури України.

План відбудови визначає стратегічні цілі післявоєнної відбудови, серед яких повноцінна відбудова всієї інфраструктури, інтеграція української транспортної мережі в мережу ЄС та гармонізація правових та організаційних аспектів функціонування транспортної сфери України.

 

Зокрема, передбачається:

  • відбудова та нове будівництво 51,2 тис. км автодоріг;
  • будівництво понад 1,4 тис. мостів (із урахуванням стандартів НАТО);
  • закупівля, ремонт і модернізація понад 7 тис. одиниць залізничного рухомого складу;
  • реконструкція/будівництво 5 нових аеропортів;
  • модернізація 3 портів на Дунаї

В МІУ зазначають, що від початку повномасштабної агресії росії 24 лютого транспортна інфраструктура стала однією з головних мішеней окупантів. На сьогодні прямі задокументовані збитки української інфраструктури сягають 95 млрд доларів.

 

Було зруйновано або пошкоджено 24 700 км автодоріг, 309 мостів, 6 500 км залізничних колій пошкоджено або окуповано, 12 цивільних аеропортів та аеродромних комплексів. Окрім цього, заблоковано усі морські порти України, через які до початку повномасштабної агресії проходило 80-90% українського експорту продовольства.